Élet-Stílus

Másodpercek alatt eldől a szimpátia

Hét másodperc: mindössze ennyi idő kell ahhoz, hogy az állásinterjún, a randin, vagy épp egy vizsgán eldőljön a sorsunk.

Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindössze hét másodpercnyi időnk van, mielőtt másokban megszületik rólunk az első benyomás, mely mind a magán- mind az üzleti kapcsolatokban kulcsfontosságú. Mondjon bárki bármit, a fizikai megjelenés, a külcsín, amit látunk – legyen szó akár üzleti megbeszélésről, állásinterjúról vagy randiról – véleményalkotásunkat nagymértékben befolyásolja.

Kísérletek eredményei szerint egy találkozás során a partner arcát, mimikáját, külső megjelenését jobban megjegyezzük, mint azt, amit mondott. És ez nem csak a szerelmi életünk alakulására van nagy hatással, de karrierünkre is.

Főszerepben az orr

Gondolta volna, hogy a szimpátia elnyerésében döntő szerepet játszik az orrunk? Pedig, így van. Arcunk legkiemelkedőbb részeként meghatározza az arc karakterét, és attól függően, hogy mely népcsoporthoz tartozunk, változó és jellegzetes a formája. Egyesek egész odáig merészkednek, hogy azt állítják, még a személyiségünkről is árulkodik. Az ókori görög és római időkben a hosszú, egyenes orr például erőt és hatalmat jelképezett, mintegy a státusz „testet öltött” szimbólumaként.

Orrunk egyébként kamaszkorban nyeri el végső formáját (a nőknél 15-17, míg a férfiaknál 17-19 éves korban). Ezután már csak kicsit változik: részben a gravitáció, részben a kollagéntermelés változásai miatt.


Kép forrása: Thinkstock

Elrejteni a takargatnivalót?

Míg a testünkön lévő kisebb- nagyobb esztétikai hibákat ruházattal, előnyös öltözködéssel elfedhetjük, bizonyos mértékben még korrigálhatjuk is, addig az orrunkat – ami bizony a legjobban „kilóg” az arcunkból – nem takargathatjuk semmivel.

A legtöbben szerencsére nem fájdalmasan szemet szúró sasorral születünk, mégis mindannyian megcsodáljuk Tom Cruise és Julia Roberts tökéletes kinézetű szaglószervét, és titkon talán vágyunk is rá. A legtöbben, mivel nincs más választásunk, elfogadjuk orrunkat olyannak, amilyen. Ám ez ma már nem szükségszerű.

Napjainkra már egyre kevésbé számít tabunak a plasztikai beavatkozás: az úgynevezett “Nose Art” a szélesebb közönség számára is elérhetővé vált. „Részben annak köszönhető, hogy az orrplasztika műtéti technikája ma már olyan szintre fejlődött, hogy minden szükséges beavatkozás nagy biztonsággal elvégezhető. Segítségével belülről is lehet az orrot korrigálni, így külső hegek nem keletkeznek az orrplasztika során. Nyitott műtét után is csak az alsó részen marad észrevehetetlen, apró heg” – magyarázza dr. Varga Klára plasztikai sebész, fül- orr- gégész szakorvos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik