Élet-Stílus

Így eshet teherbe négy nő méhátültetés után

Embriót ültettek be méhátültetésen átesett négy svéd nő méhébe, hogy az új eljárással teherbe eshessenek.

Svédországban kilenc nő testébe ültettek be rokon donoroktól kapott méhet 2012 óta. Az úttörő kutatás során azt tesztelik, lehetséges-e a méh transzplantációja, és szülhet-e így a nő saját gyermeket. Az átültetés előtt a nők saját petesejtjét termékenyítették meg IFV-technikával (in vitro fertilization), azaz méhen kívüli mesterséges megtermékenyítéssel.

Mats Brannstrom, a Göteborgi Egyetem szülész-nőgyógyász professzora, a kutatás vezetője elmondta: négy nő méhébe már beültették az embriókat, és folytatják a többi pácienssel, amint ők is készen állnak az eljárásra.

Arról nem beszélt, várandós-e a négy nő valamelyike. A kilenc páciens közül kettőnek szövődmények miatt már el kellett távolítani a beültetett méhet. Szakember úgy vélte, a hét nő közül háromnak vagy négynek sikerülhet a gyermekszülés. “Egy vagy két nő talán várandós lesz és esetleg elvetélhet, és lesz egy-kettő, akinek nem sikerül a teherbeesés” – magyarázta Brannstrom.

Akik várandósak lesznek, azok kis adagban olyan gyógyszereket kapnak, amelyek megakadályozzák, hogy szervezetük kivesse a beültetett méhet. Veszélyeztetett terhesként fogják gondozni őket. A kutató elmondta: egyes páciensek az édesanyjuk méhét kapták meg, és az idősebb szervnél nagyobb a szövődmények kockázata.

Az átültetés azokon a nőkön segít, akiknek rákos daganat miatt kellett eltávolítani a méhét, vagy akik anélkül születtek. Ezzel a rendellenességgel 4500 kislány közül egy jön világra.

Brannstrom hangsúlyozta: legfeljebb két terhesség után a beültetett méhet eltávolítják. Állatkísérleteik eredményei alapján optimista, ám semmit sem tudnak garantálni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik