Élet-Stílus

„Ha sokáig akarsz élni, egyél és aludj”

A világ legöregebb asszonya nemsokára betölti a 116-ot. Szülinapján torta is lesz, de csak három gyertyával.

Amikor Misao Okawa megszületett, még Viktória királynő volt a brit uralkodó, a spanyol-amerikai háború javában zajlott, Miskolcon pedig átadták Kossuth Lajos első egész alakos szobrát. 1898-at írtak ekkor. Azóta 116 év telt, az oszakai asszonyon azonban mindez alig-alig látszik: teljesen egészséges, szellemileg és fizikailag aktív, és élvezi az életet.

Misaot látszólag teljesen hidegen hagyja, hogy miután tavaly meghalt a világ legidősebb embere, a szintén japán Jireomon Kimura, ő lépett a helyére, és lett a világ legidősebb embere. Mint mondja ez nem egy különleges adottság, még csak nem is varázslat. „Egyél és aludj sokat. Ennyi a titok” – nyilatkozta a Telegraph című brit lapnak az asszony, aki minden áldott nap nyolc órát alszik és naponta háromszor kiadósat eszik.

Misao testvérével 1900-ban
Kép forrása: Telegraph

Amikor a brit lap arról kérdezte, melyek voltak hosszú és eseménydús életének legboldogabb pillanatai, az idős asszony elárulta, hogy az esküvőjének napjára és három gyermekének születésére emlékszik vissza a legszívesebben. Két idősebb gyermeke, egy fiú és egy lány egyébként úgy tűnik, örökölte édesanyjuk szerencsés génjeit, elvégre mindketten jócskán túl vannak már a 90. születésnapjukon.

Okawa asszony egyébként beszélt a szomorú pillanatokról is, azokról, amik még most is könnyeket csalnak a szemébe. „Máig nem hevertem ki a férjem korai halálát. 83 éve ment el, de még mindig összeszorul a szívem, ha rá gondolok” – mondta. Az idős asszony egyébként a közeljövőben ünnepli majd a 116. születésnapját, amire családja és barátai tortával készülnek. “A tortán három gyertya lesz. Mindegyik egy-egy századot jelképez majd, amiben éltem”- mondja, majd hozzáteszi, ha mind a 116 gyertyát feltennék a tortájára, az balesetveszélyes lenne.


Imádja a szusit és élvezi az életet
Kép forrása: Wikipédia

Mi folyik Japánban?

Miközben a fejlett nyugati társadalmakban egyre kevesebbet élnek, Japánban folyamatosan nő a várható élettartam. Egy ma születő lány várhatóan több mint 85 évet él majd, de a fiúknak sincs oka szomorkodni: a férfiak várható élettartama ugyanis közel 80 év. Hogy mindez minek köszönhető? Nos, a szakemberek meg vannak győződve arról, hogy a titok nyitja a halban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendnek és a magas színvonalú egészségügyi ellátásban keresendő.

Csakhogy az Oszaka Egyetem kutatója, Yasuyuki Gondo más véleményen van. Szerinte a hosszú élet titka az, hogy a japán emberek még idősebb korukban is megőrzik a szellemi frissességüket, ráadásul fizikailag is tovább aktívak, mint a nyugati országokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik