Élet-Stílus

Március!

Maradjunk még egy kicsit a tavasz témánál! Belegondoltatok már milyen szerencsések vagyunk? Van olyan éghajlat, ahol ez az évszak teljességgel ismeretlen.

Mi pedig itt tobzódunk a hóvirágokban, a rügyekben, majd a sorra előbújó zöld levelekben, a visszatérő költöző madarakban, az egyre melegedő időben, sőt, a trademark tavaszi zsongásban! (Hogy micsoda? Tavaszi nagytakarítás? Ne tessék negatívnak lenni! Utána milyen szép rend és tisztaság van, nem?! De.) Azt azért ne feledjük, hogy fél lábbal még itt van a hidegebb-hűvösebb időjárás, így a pulcsi és a kabát még elkél. Divatosabbnál divatosabb példákat hoztunk, válogassatok!

Az utolsó képhez (amelyiken a kék takarós ló látható) kapcsolódik egy történet is. Norvégiában két kísérlet keretében megvizsgálták, hogy a pacik hogyan viszonyulnak a takaró viseléséhez, illetve a szabadban és istállóban tartózkodáshoz az időjárás függvényében – mivel azt tapasztalták, hogy a lótartók jó részének fogalma sincs arról, pontosan mivel is árt vagy használ kedvencének ezen a téren.

13 lovat arra tanítottak be, hogy száraz, meleg takarót kérjen, vagy épp utasítson el egy-egy szimbólum megérintésével. 16 másik lónak pedig lehetősége adódott választani, hogy kinn akar-e maradni, vagy be akar-e menni egy fűtött vagy egy fűtetlen istállóba, ahogy az időjárás változott. Azt találták, hogy az állatok nagy része még nagy hidegben sem akart fedél alá menni, amíg az idő száraz volt. Akadt olyan állat is – például egyes norvég fajták –, amelyik extrém körülmények közt, hideg és nedves időjárásban is inkább a szabadban maradt. Ezek ugyanis olyan fedőszőrzettel rendelkeznek, amelyek távol tartják a vizet a bőrtől.

További kísérletek lefolytatása nélkül, pusztán az alábbi videóra alapozva állítjuk, hogy a benne szereplő corgi kölyök nem igazán kedveli macipulcsiját. Ám úgy tűnik, a jutalomfalat mindent felülír. (Ezt te is próbáld ki magadon, ha épp nincs kedved öltözködni, de muszáj.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik