Élet-Stílus

Egyre több egyetemista fekszik kés alá

A huszonéves lányok zöme azért vállalja már korán a plasztikai műtétet, mert bíznak benne, hogy így nagyobb eséllyel kapnak állást.

A tavaly feldolgozott és közzétett országos statisztikai adatok szerint, a szépítő műtétek térségbeli központjának számító Dél- Korea klinikáit felkereső kínaiak több mint 25%- át egyetemisták tették ki, de a kínai nagyvárosok plasztikai sebészeit megkérdezve hasonló a helyzet országon belül is. Az arcszépítő beavatkozásra vállalkozó fiatalok elsősorban apróbb „kiigazításokra” jelentkeztek, és kívánságlistájukon leggyakrabban az orrplasztika szerepelt, de szemhéj- felvarrásra valamint zsírleszívásra is sűrűn vállalkoztak. Meglepő, de ez utóbbi főleg a férfiak körében népszerű.

A frissen végzett hallgatók annyira elszántak, hogy már azelőtt bejelentkeznek a plasztikai sebészhez, hogy megszáradt volna a diplomájukon a tinta. A főszezon július és augusztus között van, ilyenkor csapatostul érkeznek a frissen végzettek a műtétekre. Hogy ez egyébként mekkora trend, jól mutatja, hogy tavaly például a Sanghajban elvégzett plasztikai műtétek 60%-ában huszonévesek feküdtek kés alá. És, hogy mindez miért? Nos, a témában végzett internetes közvélemény-kutatás szerint a munkaadók amolyan íratlan szabályként a jobb kinézetű felvételizőt választják.


Kép forrása: Thinkstock

És, mi a helyzet nálunk?

Dr. Varga Klára, a Nose Art plasztikai sebésze és fül- orr- gégész specialistája elmondja, Magyarországon egyelőre még nem tapasztalta, hogy látványosan nőtt volna az érdeklődés a kifejezetten a karrierépítés miatti plasztikáztatás iránt. Nálunk főként önbizalomhiány és énkép-zavarok miatt vágnak bele a műtétbe.

Pontos számadatok nincsenek, azt viszont tudjuk, hogy évente körülbelül 15-20 ezren fordulnak plasztikai sebészhez Magyarországon, kiknek 80%- a még mindig nő. Ettől függetlenül az utóbbi években nőtt a férfiakon elvégzett műtétek száma is: náluk leginkább orr- vagy fülplasztikára, szemhéjműtétre, esetleg hajbeültetésre van szükség. Az adatok szerint ez a trend elsősorban a 40 év felettieknél figyelhető meg, ez a korosztály ugyanis borzasztóan kiszolgáltatott: a munkaerőpiacon manapság hiába a tapasztalat, a fiatalabb, olcsóbb munkaerőt részesítik előnyben, emiatt fiatalabbnak akarnak kinézni, hogy jobb esélyekkel induljanak egy- egy állás elnyeréséért. Sajnos ma egyáltalán nem „divatos” megöregedni.

Önöknek mi a véleménye, a tapasztalata? Írják meg nekünk kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik