Élet-Stílus

Ezért nem szabad meghámozni az almát

A héjával együtt a gyümölcs legjobb részét dobjuk a kukába.

„Minden nap egy alma, a doktort távol tartja.” Össze sem tudjuk számolni, hányszor halljuk az almával kapcsolatos legismertebb népi bölcsességet, ami kivételesen azok közé tartozik, aminek tényleg van valóságalapja.

Az alma ugyanis, és ezt már szinte mindenki tudja, szupergyümölcs: tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, értékes antioxidánsokkal, amik túl azon, hogy javítják a közérzetet, hosszú távon sokat tesznek az egészségünkért is. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy ezek a vitaminok és hasznos anyagok zömében a gyümölcs héjában találhatók, amit előszeretettel dobunk a kukába.

Most négy olyan fontos érvet gyűjtöttünk össze, ami amellett szól, hogy legközelebb az almát ne megpucolva, hanem héjastul fogyasszuk el.

A héjában van a vitamin és a rost

Egy közepes alma héjában átlagosan 4,4 gramm rost és 8,4 milligramm C-vitamin van. Ha megpucoljuk, akkor ennek az értéknek csak a töredékét vesszük magunkhoz: 2,1 gramm rostot és 6,4 milligramm C-vitamint.

Az alma segít lélegezni

De csak, ha héjastul esszük. A gyümölcs héja ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz quercetint, egyfajta növényi pigment flavonoidot, ami a Health.com cikke szerint hosszú távon javítja a légzésfunkciókat. Ám ahhoz, hogy érezhető legyen a jótékony hatása, hetente legalább 5 almát meg kell ennünk.

Felpörgeti az agyat

Ugyanez a flavonoid, a quercetin segít megelőzni a szövetkárosodást, hatékonyan veszi fel a harcot az Alzheimer-kór és más degeneratív betegségek ellen – patkányoknál legalábbis.

Hatékony súlycsökkentő

Egy 2012-es erre vonatkozó kutatás szerint már napi egy alma elég ahhoz, hogy sikerrel vehessük fel a küzdelmet az észrevétlenül felkúszó pluszkilók ellen a héjban található zsírégető ursolic savnak köszönhetően.

Ha már alma…
Eddig ön is úgy ette, hogy a két ujja közé fogja a leendő csutka két végét, középen beleharap és gyakorlatilag körberágja a magházat? Rosszul csinálja, legalábbis egy videó szerint, ami bemutatja, hogy kell jól enni. Íme:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik