Élet-Stílus

Árverésen keltek el Kínában a bébiszitterek

Hatalmas a kereslet a házi kisegítők iránt Kínában, akiknek akár 570 ezer forintnyi fizetést is adnak. A legkeresettebbek az újszülötteket is gondozó dadák.

A kereslet szemléltetésének jó példája az a napokban a kelet-kínai Santung tartományban tartott árverés, melyen kifejezetten házi kisegítők szolgálatára alkudhattak az érdeklődők.

Kétkeresős családoknál dogozik az aji

A nyolc házimunkát, bevásárlást, gyerekfelügyeletet, esetenként pedig betegekről való gondoskodást is kínáló, kínai nyelven ajinak (ayi) nevezett segítőért több mint ötszörös túlkereslet mutatkozott.

A városokban élő, kétkeresős családoknál mindennapos gyakorlat az ajik alkalmazása. A rendelkezésre álló jövedelem fokozatos emelkedésével, a városlakók számának növekedésével és a társadalom elöregedésével a házi kisegítők iránti kereslet az elmúlt években töretlenül nőtt, olyannyira, hogy a legnagyobb városokban – így Pekingben vagy Sanghajban – komoly hiány mutatkozik belőlük. A sina.com hírportál szerint Pekingben például a múlt év végén 800 ezer család keresett kisegítőt, az északi Liaoning tartományban félmilliót tett ki a kereslet és kínálat közötti szakadék.

Az idegen nyelv is előny

A hosszú távon alkalmazható, megbízható munkaerőt meg is fizetik a családok: a China Daily egy témával kapcsolatos korábbi cikke szerint azok tipikus havi bére 5 ezer jüantól (190 ezer forint) 15 ezer jüanig (570 ezer forint) terjed.

Mindeközben az értelmiségi állásokban dolgozó fővárosiak átlagos havi fizetése 5 500 jüan (210 ezer forint) körül alakul. Legjobban a szaktudással rendelkező kisegítők keresnek, így például az újszülötteket ellátó dadák, vagy az igen ritka, idegen nyelveket beszélők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik