Élet-Stílus

Az életéért küzd az agyhalott nő gyermeke

A terhesség 27. hetében, császármetszéssel jött világra az a kanadai baba, akinek édesanyját decemberben nyilvánították agyhalottá.

Bizonyára önök is emlékeznek még a texasi Marlise Munoz nagy port kavaró esetére: az asszonyéra, aki épp második gyermekével volt 14 hetes terhes, amikor egy leszakadó vérrög miatt agyvérzést kapott, és saját lakásuk padlóján összeesett. Az asszonyt a férje csak órákkal később találta meg, és hiába szállíttatta azonnal kórházba, ott már csak az agyhalál beálltát tudták megállapítani.

Ez azonban még nem lett volna ok arra, hogy az asszony tragikus sorsa világhírű legyen. Csakhogy a texasi törvényeknek megfelelően (amik a magzat érdekeit helyezik előtérbe) az agyhalott asszonyt életben kellett tartani, míg meg nem szül, ezért a férj és a család tiltakozása ellenére gépekre kötötték. Végül több hetes pereskedés után, a bíróság felmentette a kórházat a törvény betartása alól, mivel Marlise gyermeke bizonyíthatóan sérülten született volna. Az asszonyt végül lekapcsolták a gépekről.

Hogy ezt miért elevenítettük most fel? Mert Kanadában decemberben egy kísértetiesen hasonló eset történt a Benson-családdal, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben a kismama a terhesség 22. hetében szenvedett súlyos agyvérzést, és nem rendelkezett arról, szeretne-e gépekhez kötve élni. Az asszony férje, Dylan úgy döntött, enged az orvosoknak és beleegyezik, hogy gépeken tartsák feleségét addig, míg első gyermekük elég idős nem lesz, hogy világra segítsék. Dylan döntését azzal indokolta, hogy felesége is így akarta volna.

Kicsit több mint egy hónap után, Robyn és Dylan gyermekét most segítették világra a terhesség 27. hetében. Az apa blogbejegyzése szerint Ivernek még egy ideig a csecsemő-intenzívosztályon kell maradnia, akkor is, ha egyébként teljesen egészséges. Az édesanyát, Robynt a szülés másnapján kapcsolták le a gépekről.


Kép forrása: mirror.co.uk

Az ilyen, és ehhez hasonló csodaszámba menő eljárás egyébként Magyarországon sem ismeretlen. Tavaly novemberben egy hónapok óta agyhalott nő adott életet kisbabájának a debreceni klinikán. Az asszony családja az eljárás után beleegyezett, hogy az orvosok kivegyék a nő öt szervét, és azokat szervátültetésre váró betegeknek adják. Erről az esetről ide kattintva olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik