Élet-Stílus

Kétarcú csecsemőt vár a hétgyermekes anya

Hiába javasolták orvosai, hogy vetesse el a ritka fejlődési rendellenességben szenvedő magzatot, az asszony meg akarja szülni a babát.

Az Ausztráliában élő Renee és Simon Howie-nak már hét közös gyermeke volt, amikor kiderült, hogy az asszony ismét várandós. Ráadásul az első vizsgálatok arra utaltak, hogy a nő ikreket hord a szíve alatt. A terhesség első hetében nem is történt semmi rendkívüli, boldogan várta a család az újabb bővülést.

Egy háromdimenziós ultrahangvizsgálat aztán nem óriási fordulatot hozott életükbe. A Daily Mail tudósítása szerint valósággal sokkolta a Sidneyben élő házaspárt, amikor orvosuk bejelentette, hogy valójában nem két kisbabát várnak. Renee méhében egyetlen magzat fejlődik, melynek két teljesen szimmetrikus arca és két agya van, amely azonban egyetlen agytörzsben végződik.

A háromdimenziós ultrahangfelvétel szerint a kicsinek egyébként megvan minden létfontosságú szerve, végtagjai és szíve is normálisan fejlődnek. Ennek ellenére az orvosok a házaspárnak a terhesség-megszakítást javasolták. Azzal érveltek, hogy a tudomány jelen állása szerint, még ha ki is bírná szülést, jó, ha két napig életben maradna a súlyos beteg gyermek. Ráadásul félő, hogy az emberek szörnyszülöttként tekintenének rá.

Az abortuszt elvi okokból ellenző pár végül úgy döntött, megtartják a gyermeket. Azt mondják, mindent meg fognak tenni azért, hogy szeretetben élhessen a kis jövevény, bármilyen rövid életet is engedélyez neki a sors. Döntésüket gyermekeik is maximálisan támogatják. Azt mondják, szeretni fogják kistestvérüket, bármi történjen is.

Mindössze 35 hasonló eset volt a történelemben

A diprosopusnak, azaz kétarcúságnak nevezett fejlődési rendellenesség a sziámi iker terhesség extrém formája és rendkívül ritkának számít. A szakirodalom eddig mindössze 35 ilyen esetről tud. Egyik gyermek sem élte meg a felnőttkort.

Legutóbb 2008-ban, Indiában született két arccal egy Lali nevű kislány, akit istenként tiszteltek. Úgy gondolták, ő lehet Ganesha reinkarnációja. A gyermek a szülők minden igyekezete ellenére csupán két hónapig élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik