Élet-Stílus

Így vizsgáltassa ki pajzsmirigyproblémáit

A pajzsmirigy rendellenes működéséből fakadó, szerteágazó tünetek megnehezíthetik a betegség diagnózisát. Megeshet, hogy a laborértékek nem utalnak eltérésre, de a beteg mégsem érzi jól magát, ilyenkor érdemes másfelé vizsgálódni.

A betegek gyakran hosszabb-rövidebb leírás formájában küldik ela labor-, vagy ultrahang vizsgálati eredményeket és az ott szereplő számadatok alapján azt várják, hogy ítéletet mondjak az egészségügyi állapotukról. Többször hangsúlyoztam személyesen és a betegeknek szánt írásaimban is, hogy az adatok, számok fontosak ugyan a diagnózis megállapításához, de önmagukban nem elégségesek – magyarázza az endokrinológus a házipatika.com-on.

Balázs szerint a beteg csak azt látja, hogy egyik-másik eredmény a referencia tartományon kívül esik, ez alapján hajlamosak azonnali következtetéseket levonni. Érhető, hogy mielőbb szeretnénk választ kapni a problémára, hiszen a pajzsmirigy betegségei kezdetben többnyire csak enyhe panaszokat okoznak, majd a beteg fokozatosan eljut anem érzem jól magamállapotba.

A diagnózishoz ezért elengedhetetlen a tünetek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata. “A betegekkel első körben részletesen elbeszélgetek a panaszaikról, tünetekről. A kikérdezés során kitérünk az örökletes betegségekre, illetve a beteg életében bekövetkezett nagyobb változásokra, például stresszhelyzetekre, melyek szerepet játszhattak a panaszok megjelenésében” – áruljta el Balázs doktor.

Vérvizsgálat, ultrahang

A laboratóriumi vizsgálatoka szerv aktuális működéséről adnak képet. Az adatok értékelése minden esetben egyénre szabott. A beírt és csillaggal jelzett normál értékek néha megtévesztőek lehetnek, mert az értékek függhetnek a napszakoktól, évszakoktól, de a szedett gyógyszerektől is. A pontos diagnózisban az ultrahang vizsgálat is segíthet, ráadásul fájdalommentes és gyorsan elvégezhető. A vizsgálat alkalmas arra is, hogy a segítségével vékonytű biopszia (mintavétel) révén eldönthessük a folyamat jó vagy rosszindulatúságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik