Élet-Stílus

Nem létező testvére gyerekeit szülte meg egy asszony

A washingtoni nő egy ritka genetikai állapot miatt, soha meg nem született ikertestvére gyermekeinek adott életet.

Hiába csinált végig két terhességet, és egy harmadikat félig, a washingtoni Lydia Fairchildnak rá kellett döbbennie, olykor még ez is kevés ahhoz, hogy anya legyen. Biológiailag legalábbis. Az amerikai nőt évekkel ezelőtt orvosok szembesítették azzal, hogy nem lehet a gyermekeinek az édesanyja, ugyanis nem egyezik a DNS-ük.

Lydia elképesztő története még 2002-ben történt, és akkor kezdődött, amikor párjával megromlott a kapcsolata. A fiatal nő épp harmadik közös gyermeküket várta, amikor a férfi elhagyta. Miután ott maradt két kicsi fiával, munka nélkül, várandós, Lydia úgy döntött, állami segélyért folyamodik, hogy valamelyest könnyítsen a szorongató helyzetén. A jóváhagyáshoz el kellett végeztetniük egy DNS-tesztet, mely bizonyította volna, hogy a gyerekeknek valóban ő az anyja. Csakhogy, a rutinnak induló teszt nem úgy sült el, ahogy várta…

Hamarosan kiderült, hogy bár három gyermekének valóban egykori párja az édesapja, a kicsiknek vele – az édesanyjukkal – nincs közös DNS-ük. Az eredmény megdöbbentette Lydiát, akinek hamarosan nem csak ezzel a tudattal, de azzal is meg kellett küzdenie, hogy elveszítheti a gyermekeit. Mivel az asszony és gyermekei DNS-e nem egyezett, a hatóság vizsgálódni kezdett: “Ki a gyerekek igazi anyja?” “Félre akarta vezetni a hatóságokat?” “Ki ő egyáltalán?” Csalással és hamisítással vádolták, és megfenyegették, hogy elveszik a gyermekeit.

“Tudtam, hogy a gyerekeimet én hordtam ki, és szültem meg, és nem értettem, hogy vonhatja ezt bárki kétségbe” – mondta az asszony. A DNS-vizsgálat eredménye egyébként nem csak Lydiát, de az ügybe bevont nőgyógyászát is meglepte. Dr. Leonard Dreisbach ironikusan csak annyit jegyzett meg a hatóságok arra a kérdésére, hogy valóban Lydia szülte-e a gyerekeket: “Elég régóta csinálom már ezt a munkát ahhoz, hogy felismerjem, ha valaki előttem szül.”

Hosszú hónapokon tartó huzavona után végül kiderült, Lydia és gyermekei DNS-e egy ritka genetikai állapot, a kimérizmus miatt nem egyezik. A kiméra emberek (amilyen Lydia) ikerként kezdik az életüket, ám fejlődésük korai fázisában az egyik embrió beleolvad a másikba. Bár az iker eltűnik, génjei megmaradnak testvére testében.

Az orvosok végül egy másik, kísértetiesen hasonló eset segítségével találták meg Lydia testében a géneket, melyek megegyeztek gyermekeiével, így végül elismerték őt édesanyjuknak ejtették ellene a vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik