Élet-Stílus

Koponyáján kívül fejlődött agya a csodababának

Az orvosok semmi esélyt nem láttak arra, hogy a kis Faith túléli a szülést. Túlélte, sőt azóta teljesen egészséges.

„Még csak el se gondolkodtunk az abortuszon” – kezdi a brit kislány 20 éves édesanyja, Jessica Williams, majd hozzáteszi, a rossz hírt, miszerint gyermekének egy ritka fejlődési rendellenessége van, a terhességének 17. hetében közölte vele orvosa. A rendellenesség az enkefalokele, más néven agysérv egy ritka válfaja volt, melynek következtében a kislány koponyája nem záródott össze rendesen, így agyának egyik része a koponyán kívül fejlődött.


Képek forrása: The Evening Gazette

Habár az agysérv az esetek egy jelentős részében műtéttel kezelhető, Faith esetében az orvosok nem voltak bizakodóak. „Azt mondták nekünk, a rendellenesség érinti Faith légzésközpontját, vagyis ha meg is születik, nem tud majd önállóan lélegezni, ha mégis, valószínűleg súlyosan fogyatékos lesz. Amikor a lehetőségeinkről kérdeztük őket, akkor az elsők között merült föl az abortusz.” A házaspár, akinek már van egy egyéves kisfia azonban semmiképp sem akart abortuszt. Adni akart a kislánynak egy esélyt.

Így megkerestek egy másik orvost is, aki azzal biztatta őket, hogy a praxisa során már találkozott már rosszabb esetekkel is, amiknek aztán jó vége lett. Jessica és 21 éves férje ezzel a tudattal ment haza, és várta a szülést. A kis Faith tavaly, október 13-án született császármetszéssel, és ellentétben az orvosok várakozásával már abban a pillanatban felsírt, ahogy a világra segítették. Majd még egyszer.

Kiderült, a sérv végül nem befolyásolta a légzésközpontot, így a kicsit és édesanyját néhány nap múlva hazaengedték. Ahogy betöltötte a három hónapos kort, megműtötték: eltávolították a halott agyszövetet, beépítettek egy söntöt, ami a felesleges agyvizet a gyomorba vezeti és bezárták a koponyát. Édesanyja szerint Faith remekül viselte a műtétet, gyorsan felépült és ma már semmire sem emlékszik az egészből. És, ha mindez nem lenne elég, mindent tud, amit egy vele egykorúnak tudnia kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik