Élet-Stílus

Mezőberény meglepte a New York Times újságíróját

Seth Kugelt már az első fél óra után disznóvágásra invitálták a magyar kisvárosban.

Nem sokkal azután, hogy a CNN riportere Miskolcon vendégeskedett (aki élményeiről decemberben terjedelmes cikkben számolt be), egy újabb jelentős lap újságírója tette nálunk tiszteletét. Seth Kugel, a New York Times utazó publicistája inkognitóban érkezett Magyarországra, és egy eseménydús hétvégét töltött az alig 11 ezer lakosú, álmos kisvárosban, Mezőberényben.

A publicista tegnap megjelent, „Hétvége Magyarországon, találomra kiválasztva” (A Weekend in Hungary, Chosen at Random) című cikkében leírta, épp Bukarestből vonatozott a magyar fővárosba, amikor úgy döntött, lehuppan a vonatról, és hétvégéjét a találomra kiválasztott Mezőberényben tölti. Mint írta, kíváncsi volt, milyen élmények várják majd egy olyan városban, ami nemcsak neki, de a turisták zömének is teljesen ismeretlen.


Kép forrása: mezobereny.hu

Kugel kalandos hétvégéje a leszállás után a nyilvános vécéknél kezdődött, majd egy szeszfőzdében folytatódott, hogy aztán – mondhatni magától értetődően – házi pálinkakóstolásba és az azt követő fejfájásba torkolljon. Mindezt úgy, hogy Kugel saját bevallása szerint megérkezéskor nem kicsit aggódott: egyrészt mert nem beszéli a nyelvet, másrészt mert a magyarokat távolságtartó és merev embereknek gondolta.

Csalódott, méghozzá kellemesen. Két nap alatt rá kellett ugyanis jönnie, hogy nincs az a nyelvi akadály, amit ilyen-olyan segítséggel (egy angolul beszélő ismeretlennel, vagy épp egy mobilos fordítóprogrammal) ne lehetne áthidalni. Valamint azután, hogy két nap alatt kétszer hívták disznóvágásra, arra is, hogy a magyarok közel sem olyan távolságtartóak, mint amilyennek a világ többi részén hiszik őket.

A publicista tehát kellemes emlékekkel távozott Mezőberényből, és még azt sem tartja kizártnak, hogy hamarosan visszatér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik