Élet-Stílus

50 éves a világ egyik legjobb játéka

G.I(960x640).jpg (g.i. joe, )
G.I(960x640).jpg (g.i. joe, )

Ha azt hiszed, hogy a celebnők dekoltázsos szavazása hozta ma lázba szerkesztőségünk férfitagjait, akkor nagyon tévedsz.

Emlékszem, hogy a nagyszüleim lakásában az összes öreg bútornak volt egy rejtett dimenziója. Egy olyan dimenziója, (1) amiről csak én tudtam, (2) ahol szuperkommandósok háborúztak terroristák ellen óriási fegyverekkel, harci gépekkel. A mélybordó kanapé volt a dzsungel, a fehér konyhaasztal a sivatag, a páfrányon lehetett szaltózni a nindzsákkal, a kristályvázáról meg azért tört le egy darabka, mert az egyik kommandós – mit ad Isten – azon dobolt, amikor vissza akarta hívni a kredencben eltévedt harci varacskos disznóját.

A G.I. Joe-k meghatározták egy egész generációnyi fiú (és néhány lány) gyerekkorát. Mellettük a Tini Nindzsa Teknőcök csak nyamvadt műmájereknek tűntek . A gonosz Kobra szuperrepülőgépeinek pedig a nyomában sem értek a Matchbox pici autói.

Az 1960-as években a játékgyártók abból az ötletből kiindulva, hogy a kisfiúk babázni nem szeretnek, kitalálták az akciófigura kifejezést. A Hasbro prototípusokat készített a 12 inch magas, mozgatható harcos figurákhoz: Rocky (katona), Skip (tengerész) és Ace (pilóta) lett az első három műanyag hős, akiket később egységesen G.I. Joe-knak neveztek el. A három prototípus egyikéért egyébként 2003-ban 200 ezer dollárt adtak egy aukción.

A kis játékbabákat, azaz akciófigurákat 1964-ben, a New York-i játékvásáron mutatta be a Hasbro, eredetileg – a masszív profit reménye mellett–, a koreai háború veteránjai előtti tisztelgés gyanánt. A katonai attitűd a fokozódó háborúellenesség miatt egy időre lekopott róluk: a katonákból felfedezők, kalandozók lettek, majd jöttek a terroristák, újra megjelentek a tengerészgyalogosok és a kommandósok.

A babák mellé az idők folyamán kijött sok-sok kiegészítő, fegyver, jármű kisebb figura – a G.I. Joe kalandjaiból készült képregény, rajzfilm, majd néhány inkább kínos, mint jó film is.

Itt a „Csináld maga G.I. Joe meleg fiúbanda”!

A Joe-knak és a Kobráknak még ma is fellelhető kultusza van, a yojoe.com nevű weboldal például enciklopédikusan gyűjti, hogy melyik figurát mikor adták ki, melyiknek mi a története és milyen kiegészítő dukál hozzá.

Ha igény van rá, saját kollekciódat is összeállíthatod. Ha olyan infantilis vagy mi, akkor például egy képzeletbeli G.I. Joe meleg fiúbandát.

És hogy a cikk elején miféle celebnős-dekoltázsos anyagot említettünk? Hát ezt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik