Élet-Stílus

Így készülnek a csirkefalatok

A Meki végre kamerát engedett az egyik csibefalatgyártó üzemébe.

Bizonyára önök is emlékeznek még arra a tavalyi cikkünkre, amiben arról írtunk, hogyan rántották le a leplet mississippi kutatók a csirkefalatok sötét titkáról. Ahogy a Reutersnek elmondták, az általuk vizsgált kétféle cégtől származó csirkefalatok legjobb esetben is csupán 50%-ban tartalmaztak valódi színhúst.

A vizsgált mintákban emellett találtak még darált csontokat, belsőségeket, bőrt és sok más olyan csirketartozékot, amit nem feltétlenül ennénk meg jó étvággyal. A kutatók akkor a hírcsatornának hozzátették, mivel vizsgálatukat mindössze két étterem csirkefalatkáin végezték el, így nem céljuk az egész táplálékcsoport megbélyegzése. Ők pusztán arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a finom ételek is lehetnek egészségteleneknek.

Ezután a Gizmodo nevű amerikai szájt most egy olyan képet tett közzé, melyen egy csirkefalatka látszik mikroszkóp alatt. Az egyenként 56 százalék zsírt, 25 százalék szénhidrátot és 19 százalékot tartalmazó falatkában jól láthatóan jelölték a csont- (bone) és izomdarabokat (muscle), a zsírt (fat), a vérereket (bloodvessels) és az egyéb szervekből származó szöveteket.

Kép forrása: Gizmodo

És, ha mindez nem lett volna elég, jött az Early Onset of Life blog, ami közzétette ezt a rém gusztustalan képet egy bizonyos rózsaszín masszáról, amiből a szerző állítása szerint a csirkefalatok készülnek. Íme:


Kép forrása: Early onset of night

Nos, a legnagyobb gyorsétteremláncok közt elsőként a McDonald’s elégelte meg a csirkefalatkák körüli felhajtást, és úgy döntött, még mielőtt a rémhírek végleg gyökeret vernek az emberek emlékezetében, kamerát enged a kanadai falatkagyártó üzemébe és lépésről lépésre bemutatja azt a procedúrát, ahogy a falatka készül. Döntsék el önök, hogy valóban ez-e a valóság. Íme a videó:

A csirkefalatokat egyébként nem csak külföldön, hanem Magyarországon is górcső alá vették. 2014. január első napjaiban aztán robbant a bomba, miszerint a Gazdasági Versenyhivatal 15 millió forintra bírságolta a magyarországi McDonald’sot arra hivatkozva, hogy a cég megtévesztette a fogyasztókat csirkehús felhasználásával készült egyes termékei népszerűsítésekor.

A Meki azonnal reagált: közölték, helyreigazítást várnak a Versenyhivataltól, mert szerintük ők azok, akik megtévesztik a vásárlókat. Hozzátették azt is, hogy a GVH tévesen tette közzé, hogy a panírozott termékek és a csirkemell csíkok nevű termékeik darált csirkebőrt tartalmaznának. Ezek a termékek ugyanis, mint írják egyáltalán nem tartalmaznak csirkebőrt, és ilyen értelmű megállapítás a GVH saját határozatában sem szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik