Élet-Stílus

Az élelmiszereket a lejárati időn túl meg lehet enni?

Nem kell mindent kidobni, aminek lejárt a minőségmegőrzési ideje.

Ahhoz, hogy biztonsággal el tudjuk dönteni, mely ételek ehetőek még a lejárati időn túl is, fontos, hogy megtanuljunk különbséget tenni a fogyaszthatósági idő és a lejárati idő között. Ezt a különbséget a Házipatika kérésére Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője magyarázza el.

A szakember szerint a megvásárolt élelmiszereinket lejárati idejük szerint két fő csoportra oszthatjuk. Az első csoportba tartoznak a hosszabban eltartható ételek, melyek minőségmegőrzési idővel vannak megjelölve, a másikba pedig a rövidebb lejáratú ételek, melyeken fogyaszthatósági időt tüntetnek fel.

Ez utóbbiak elsősorban állati eredetű, magas nedvességtartalmú, gyorsan romló ételek (hús, tojás) amiket nemcsak hogy nem érdemes, de nem is szabad a lejárati időn túl elfogyasztani. Komoly betegségeket okozhatnak. Nem úgy a hosszabban eltartható ételek (amilyen a liszt vagy a rizs): Zoltai Anna szerint semmi sem történik, ha ezeket az alapanyagokat a lejárati időn túl használjuk fel. Azért, hogy biztosak legyünk a dolgunkban: fogyasztás előtt vegyük őket alaposan szemügyre.

Még többet szeretne tudni? Kattintson a Házipatika oldalára!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik