Élet-Stílus

20 perc séta megmentheti az életet

gyaloglás (gyaloglás, )
gyaloglás (gyaloglás, )

Napi 2000 lépéssel a szívroham ellen.

Szakemberek szerint már napi 2000 extra lépés megtételével sokat tehetnénk azért, hogy megelőzzük a szívrohamot és a stroke-ot. A The Lancet című lapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy napi 20 perc könnyű séta 8 százalékkal csökkentheti a fenti betegségek kockázatát.

A kutatást vezető dr. Thomas Yates, a Leicester Egyetem Diabétesz Kutató Egységének munkatársa hozzátette, ha a fenti mennyiség dupláját mozogjuk, vagyis 4000 lépésre emeljük a napi adagunkat – ami nagyjából 40 percnyi sétának felel meg – akkor már 16-20 százalékkal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának esélyét, és ezzel már ugyanazt az eredményt érjük el, mintha sztatinokat szednénk. Ugyanakkor, míg a gyógyszereknek köztudottan különféle mellékhatásai lehetnek, ráadásul csak a koleszterinszintre van jótékony hatással, addig a sétálásnál semmilyen mellékhatástól nem kell félni, és egyéb területeken is javulásra számíthatunk.

A szakemberek a vizsgálat során 9306 felnőttet kísértek figyelemmel, akik negyven különböző országból származtak, ám mindannyiuknál rossz volt a glükóz-tolerancia mértéke, ami könnyen cukorbetegséghez, vagy egyéb szívbetegséget okozó tényezőhöz vezethet. Az alanyoknál lépésmérő segítségével egy héten át mérték a napi megtett távolságot, egyrészt a vizsgálat kezdetekor, másrészt egy év elteltével. A kutatók minden egyéb rizikófaktort – például a testtömegindexet, a dohányzást, az étrendet, a kórtörténeteket vagy a rendszeresen szedett orvosságokat – figyelembe vettek, és arra keresték a választ, milyen összefüggés mutatható ki az alanyok által megtett napi kilométerek, illetve a körükben előforduló szív- és érrendszeri megbetegedések között.

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik