Élet-Stílus

10 kilométert gyalogolt a szakadó hóban, hogy megmentse betegét

A sebész szerint az egész nem nagy ügy. Nem is érti, mi ez a nagy felhajtás körülötte.

Január 28-án egy birminghami agysebész, bizonyos dr. Zenko Hrynkiw valami olyat tett, amit szerintünk nem sokan csinálnának utána. A doktor ugyanis fittyet hányva a zord körülményekre, a fagyos szélre, a szünet nélkül zuhogó hóra, gyalog indult neki a 10 kilométerre lévő Trinity kórházba, hogy megmentse egy beteg életét.

Mindezt azért, mert azon a keddi napon a hóvihar miatt a kórházból kivezető úton több baleset is történt, így a sebész autóval egyhamar nem juthatott volna betegéhez. Pedig az idő sürgette, a páciens ugyanis súlyos agyvérzést kapott, és elvesztette az eszméletét: ha nem műtik meg időben, minden bizonnyal meghal.

Amikor látta a lehetetlen állapotokat, dr. Hrynkiw úgy döntött, nem vár az érte küldött autóra, helyette inkább gyalog vág neki a 10 kilométeres útnak. „Amúgy is sokat sétálok, nem volt nagy ügy az egész” – nyilatkozta már később, a műtét után az idegsebész, aki menet közben néhány elakadt autósnak is segített, sőt SMS-ben még a páciense állapotáról is tájékozódott. Öt óra alatt ért a Trinity kórházba, ahol miután bemosakodott, meg is műtötte a betegét.

„Nagy szerencséje van, hogy túlélte. Mondhatni igazi csoda” – mondta dr. Hrynkiw a vele készült interjúban, amiben azt is elárulta, fogalma sincs, miért foglalkozik vele ennyit a média. „Ebben nincs semmi sztori. Minden jó orvos ugyanezt tenné” – tette még hozzá a sebész, aki kollégái szerint évente 330 nap ügyelet vállal, és él-hal a munkájáért.

Íme, a szóban forgó angol nyelvű interjú az Al blogról:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik