Élet-Stílus

Az SMS-ezés miatt hanyatlik az emberiség

A görnyedt testhelyzet átka.

 

Több millió éves evolúciós folyamat eredményeként tanultunk meg két lábon, egyenesen járni, de a szöveges üzenetek fénykorában ennél sokkal gyorsabb hanyatlás várható egy friss tanulmány szerint. A kijelző fölé hajolva történő írás és olvasás görnyedést, természetellenes csavarodást, lassulást és egyensúlyvesztést eredményezhet.

A tudósok 26 önként jelentkezőt kértek meg arra, hogy kényelmes tempóban sétáljanak előbb telefon nélkül, majd mobiltelefonjukon szöveges üzenetet írva vagy olvasva. A mozgást rögzítő számítógép adatai szerint az SMS-ezés hatására megváltozott a járás módja: a résztvevők görnyedten, lehajtott fejjel, nem egyenesen és az egyensúlyból olykor kibillenve lépdeltek.

“Az üzenetek írása, s kisebb mértékben azok olvasása is befolyásolja a mozgást, valamint az egyensúlyérzéket. Ez negatívan hathat a közlekedési biztonságra, amennyiben valaki egyszerre pötyög és sétál” – magyarázta Dr. Siobhan Schabrun, a Queenslandi Egyetem munkatársa.

A kísérlet legtöbb résztvevője előre és lehajtott fejjel közlekedett SMS-ezés közben. Ez a tartás csaknem 14 kilogrammnyi plusz terhet ró a felső csigolyákra, ami kibillenti a gerincet az egyensúlyból.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik