Élet-Stílus

Milliós kártérítést kap, mert ragasztót injekcióztak az agyába

A 10 éves kislány élete egy csapásra darabokra hullott egy pillanatnyi figyelmetlenség miatt.

A kis Maisha Najeeb úgy hitte, egy veszélytelen rutinműtétre érkezik, amikor 2010 júniusában befeküdt a londoni Great Ormond Street kórházába. A 10 éves kislányt egy olyan, veleszületett, ám az életét nem veszélyeztető rendellenesség miatt kapott volna kezelést, ami miatt az artériái és a vénái nem megfelelően fejlődtek és „összekuszálódtak”. Mivel ez súlyos esetben azonnal vérzést okozhatott volna, az orvosok úgy döntöttek egy rutineljárás keretében ellenőrzik a kislány ereit.

Csakhogy az eljárás során tragikus hiba történt. A személyzet két fecskendőt használt a művelethez: az egyikben ártalmatlan festékanyag volt, mellyel a vérkeringést, illetve az esetleg vérzéseket szűrték volna ki, míg a másikban orvosi ragasztóanyag volt, amit arra használtak volna, hogy elállítsák az esetlegesen fellépő vérzéseket.

A két látszólag egyforma fecskendőt a személyzet se tudta megkülönböztetni, így a kislány agyába véletlenül nem a festékanyagot, hanem az orvosi ragasztót fecskendezték, ami súlyos károkat okozott. A ma már 13 éves kislány azóta képtelen rendesen beszélni, mozogni, a kognitív képességeinek zömét elvesztette, az orvosok szerint valószínűleg egész életében szülei segítségére szorul majd.

Nem sokkal az eset után Maisha szülei pert indítottak a Great Ormond Street kórház ellen, ami a közelmúltban ért véget. Az ügy lezárásakor a bíróság kimondta, kizárólag a kórház felelős a kialakult helyzetért – ezt az intézmény egyébként egy percig sem tagadta –, majd a nevében is elnézést kért a kislány családjától.

A megtört családnak a bíróság 2,8 millió fontos kártérítést és havonta további 383 ezer font életjáradékot ítélt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik