Élet-Stílus

Milliókat gyűjtött egy város kedvenc koldusuk temetésére

Egy norvég város lakosai annyira megkedvelték a Romániából érkezett kéregetőt, hogy 3,6 millió forintnyi összeget dobtak össze, hogy teljesüljön utolsó kívánsága. Ami az volt, hogy szülőhazájában helyezzék örök nyugalomra.

A tüdőrákban meghalt koldus négy évet élt a norvégiai Tromso városában, és ez idő alatt a romániai férfi annyira belopta magát a helyiek szívébe, hogy mindössze két nap kellett ahhoz, hogy elég pénz gyűljön össze a romániai temetésre – jelentette a helyi sajtó. Ezzel könnyedén teljesíteni tudták az 57 évesen elhunyt Ioan Bandac egyetlen utolsó kívánságát, hogy román földben, az ortodox keresztény egyház előírásai szerint helyezzék örök nyugalomra.

Végül százezer korona, azaz nagyjából 3,6 millió forint gyűlt össze, amelyből nem csak a temetés, és a holttest hazaszállítása jött ki, hanem még a férfi norvég barátnője is el tudott utazni a temetésre. Bandac temetését előző hét csütörtökön tartották a Moldovához közeli Bákó városában, amiről az országos norvég sajtó is beszámolt.

Az 57 évesen elhunyt életvidám román koldus, Ioan Bandac mindenki szívébe belopta magát a norvég városban
Fotó: NRK

Bandac ugyanis nem csak Tromso városában volt közismert, hanem egész Norvégiában, köszönhetően 2010-es karácsonyának, amikor az utcai kéregetésből élő koldusnak egy helyi lakos, Knut Grönvoll felajánlotta a lakását, hogy éljen ott, amíg Grönvoll feleségével együtt Venezuelába látogatott. Még a hűtőt is étellel teli hagyták ott neki, amit a román koldus meg is hálált. Grönnvoll elmondása szerint visszaérkezésükkor a lakás tisztább és nagyobb rendben volt, mint amikor otthagyták, és az erről szóló hír után országosan is ismert lett a neve- Tromsóban pedig a városkép részévé vált.

Miután ismertté vált a neve, Bandac talált rendes albérletet egy román ács tromsói lakásában, és a kéregetésről is lemondhatott, miután a helyi – a Fedél Nélkülhöz hasonló – utcai lapot kezdte el árulni. Életét sikerült nagyjából rendbe szednie, és még egy norvég barátnője is volt.

Knut Grönvoll (balra) megbízott Ioan Bandacban (jobbra), amikor 2010-ben egy hónapra neki adta lakását, és kellemes meglepetés érte
Fotó:NRK

Bandac a helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a 70-es és a 80-as években több mint tíz évet ült politikai fogolyként romániai börtönökben, ahol rendszeresen kínozták, a rendszerváltás után pedig moldáv származása miatt üldözték, ezért a 90-es évektől Nyugat-Európában próbált szerencsét több országban is megfordult, mire 2009-ben a norvég városba érkezett. A koldulásból, majd a lapárusításból szerzett pénzből pedig Romániában élőegyetemista gyerekeit támogatta, és a temetésére összegyűjtött adományokból megmaradt összeget is ők kapják majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik