Élet-Stílus

Veszélyes anyagok vannak a tamponokban?

tampon (tampon, )
tampon (tampon, )

Az intimtermékekben előforduló vegyianyagok többek között a mellrák, az allergia és az asztma valószínűségét növelhetik.

Habár a cím elsőre kicsit erősnek tűnhet, sajnos a tartalmáról azt kell mondanunk, nem túlzás. Ahogy azt az Ökoanyu legfrissebb posztjából megtudtuk, bizony az intimtermékekkel sem árt óvatosnak lennünk. Hogy miért?

Nos, legfőképp azért, mert ezek a termékek – a betét és a tampon – testünk egyik legérzékenyebb pontján érintkeznek velünk, így nem árt ha tudjuk, tulajdonképpen milyen anyagokat tartalmaznak, milyen anyagok szívódhatnak fel belőlük. Ahogy az a blogból kiderül, a Women’s Voices for the Earth még novemberben hozott létre egy kutatást, amely arról szól, mivel vannak tele a női intimtermékek és mivel veszélyeztetik nők millióinak egészségét.

Nos, íme egy kis ízelítő:

Tamponok: veszélyes anyagok lehetnek a dioxinok, a furánok, a peszticid-szermaradványok és az ismeretlen összetételű illatvegyületek.
Mindezek okozhatnak: rákot, reprodukciós problémákat, endokrin zavarokat és allergiás reakciókat.

Betétek: veszélyes anyagok lehetnek a dioxinok, a furánok, a peszticid-szermaradványok és az ismeretlen összetételű illatvegyületek és ragasztószerek, mint pl. a Metil-dibromo-glutaronitril. Mindezek okozhatnak: rákot, reprodukciós problémákat, endokrin zavarokat és allergiás reakciókat.

Intim mosdószer: veszélyes anyagok lehetnek: ismeretlen összetételű illatanyagok, parabének, metil-izotiazolinon, DMDM-hidantoin, D&C Red No.33, Ext D&C Violet #2, and FD&C Yellow #5. Rákot, endokrin zavarokat, allergiás reakciókat és asztmát okozhatnak.

Kíváncsi a teljes listára? Szeretné tudni milyen biováltozatai léteznek a ma kapható intimtermékeknek? Olvassa el a folytatást az Ökoanyu blogon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik