Élet-Stílus

Radnóti Zoltán

Rabbi

1971-ben születtem Budapesten. A külső hetedik kerület (Marek József utca) furcsa miliőjében nevelkedtem egy asszimiláns családban, majd az újlipótvárosba jártam gimnáziumba (Berzsenyi).  Mikor leérettségiztem, hirtelen arra lettem figyelmes, hogy megtörtént a rendszerváltás.  Minden “támogatott” lett, ami addig “tiltott” volt, így a vallásgyakorlás is.  Abban az esztendőben mindenki identitátsa hirtelen többszörösére nőtt…  Így az enyém is.

Az 1991. januári “öbölháború” már Izraelben talált. Önkéntesnek álltam az izraeli hadseregbe, majd elkezdtem tanulni a Jeruzsálemi Héber Egyetemen és egy Bne braki vallási főiskolán (jesiva).1992-ben – családi okok miatt – haza kellett jönnöm.

Az első utam a Rabbiképzőbe vezetett, ahol 1999-ban rabbidiplomát kaptam. Tanulóéveim alatt már újpesti majd miskolci rabbiként szolgáltam. A diplomám átvétele után a józsefvárosi zsinagógának (Nagyfuvaros utca) lettem a rabbija, majd 2004-től dél budai rabbi vagyok. Itt csináltuk meg a Bét Sálom zsinagógát (www.zsinagoga.net), ami mára már – mondhatnók – branddé vált.

Mindeközben – alkalmanként – Miskolcon, Mosonmagyaróváron és Sopronban is szolgálok rabbiként. Fontos pont volt az életemben, hogy “on-line rabbi”-ja lettem a Jewish Meeting Point független zsidó honlapnak is.

15 esztendeje tanítok a Zsidó Egyetemen, leginkább Szentírást és vallásjogot. Másfél esztendeje indítottam el Magyarország egyetlen rabbi-blogját a “zolirabbi”-t. Ja, és nagyon szeretem a munkámat.

Nős vagyok (Anikó) és két lányom van, Mirjám (2006) és Liza (2009).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik