Élet-Stílus

Nem fog az agya? Szexeljen többet!

Gondolta volna, hogy a rendszeres szex nem csak jókedvet csinál, de felturbózza a memóriát is? Na ugye!

Állatkísérlettel is bizonyították, hogy a rendszeres nemi élet jó hatással van az agy struktúrájára, elsősorban arra, hogy mennyi új agysejtünk születik – ez összefügg a stresszel is (vagyis a stressz és a kellemetlen élmények hatására lelassulhat az agysejtek újratermelődése és növekedése), tehát a szex segíthet “kiegyenlíteni” a stressz káros hatásait.

A Princeton Egyetem kutatói hím patkányokat tanulmányoztak. Egy csoport “szűz” volt, egy másik kéthetente egyszer találkozhatott ivarérett, párosodásra kész nőstényekkel, a harmadik csoport számára pedig naponta egyszer biztosították a nőstényekkel való találkozást. Úgy találták, hogy azok a patkányok, akik rendszeresen párosodhattak, több neuronnal rendelkeztek a hippocampus területén. Az agysejtek és a közöttük lévő kötések számában is növekedés volt megfigyelhető. A szexuálisan tapasztaltabb patkányok emellett nyugodtabbak is voltak, mint a szüzek és könnyebben adaptálódtak a környezeti változásokhoz.

A szöüli Konkuk egyetem kutatói egereket tanulmányoztak hasonló módon, és azt találták, a rendszeresen párosodó állatok szervezetében alacsonyabb volt a stresszhormonok szintje. Ez különösen azért fontos, mert a krónikus stressz pusztítja az agysejteket és rontja a memóriát, valamint a problémamegoldási képességekre is rossz hatással van.

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik