Élet-Stílus

Bizarr biznisz: 3D-s nyomtatott változat a magzatból

Háromdimenziós printerrel készítik a születendő csecsemő élethű mását.

„Szeretne találkozni babájával még a megszületése előtt?”. A kérdés nem egy ezoterikus tévéműsor egyik professzionális szakemberétől származik; ez egy 3D-s nyomtatással foglalkozó cég (valljuk be, kissé bizarr) ajánlata.

Egyre több szektorban tűnik fel a háromdimenziós nyomtatás (Olaszországban ugyebár már a tészta előállításánál is a printerekre hagyatkoznak); és a babák szül(et)és előtti megmutogatását lehetővé tevő technológia is brutális fejlődésen ment át az elmúlt években – szóval, némileg logikus lépésnek tűnik, hogy a két eljárást ötvözték.

A 3D babies nevű cég azt ígéri, hogy a 3D/4D ultrahangfelvétel alapján kinyomtatott babának élethű arca lesz; a megrendelő pedig kiválaszthatja, hogy a magzatot ábrázoló szobrocska milyen méretben (23-24 hetes magzat élethű mása legyen-e vagy csak makett) és pózban készüljön el, valamint, hogy látható legyen-e az a testrész, amely alapján könnyedén beazonosítható a megszületendő baba neme. Az életnagyságú szobrocska 600 dollárba kerül (133 ezer forint). Lehet vele játszani, amíg az igazi meg nem születik – szuper!

És ha mindez nem lenne elég bizarr: nemcsak saját megszületendő gyerekünkről kérhetünk díszdobozos nyomtatott magzatverziót, hanem hírességek babáiról is. Egyelőre a Kim Kardashian-Kanye West sztárpár gyerekéről kérhetünk élethű szobrocskát (vajon a celebszülők beleegyezésével?); de a kínálat várhatóan még ennél is szélesebb lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik