Élet-Stílus

Sehogy se jöhetünk ki jól a rekordmeleg télből

Minden idők legmelegebb januárja lehet az idei. De ennek később sem fogunk örülni.

Ahogy arról korábban írtunk, ezen a hétvégén se érkezik meg hozzánk a várva várt tél: habár az ország nagy részén borult lesz az ég, szombaton délnyugaton akár 15, 16 fok is lehet, míg vasárnapra ennél még egy árnyalatnyival melegebbet jósolnak a szakemberek. Egyes helyekre akár 17 fokot is.

Véletlen egybeesések miatt nincs hó?

Mint kiderült, a szokatlanul enyhe, már-már rekordmeleg magyar telet egyszerre több tényező hatása okozza. Az egyik, hogy a szibériai hideglevegő-felhalmozódás az idén a szokásosnál sokkal kisebb mértékű volt. Ez azért jelenthet gondot, mert a hazánkban tapasztalható tartós, hideg időjárás javarészt ennek köszönhető, amikor felhalmozódott hideg levegő a Kárpát-medence fölé húzódik.

A másik, időjárásunkat alakító tényező ezzel egyidőben zajlik, méghozzá az atlanti térségben. Itt ezidőtájt a szokásosnál több és erőteljesebb ciklon képződik, ezek előoldalán pedig meleg, nedves levegő áramlik a térségünkbe. Hogy a hatás biztos legyen: ezek a nedves légtömegek egyelőre akadályozzák a hideg levegő Kárpát-medencébe áramlását.

Rekorder lehet az idei tél

Dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Hir24-nek elmondta, ha a közeljövőben nem történik komoly változás – márpedig egyelőre úgy néz ki, nem fog – ez a mostani minden idők legmelegebb magyar januári hónapja lesz. A szakember elárulta, a napi átlaghőmérséklet már decemberben is 1-2 fokkal melegebb volt az eddig megszokottnál, ám januárban ez még tovább emelkedett: januárban egyelőre 6 fokkal vagyunk az átlag felett.

Az eddigi rekord január egyébként 2007-ben volt – mondja Pintér Ferenc. Akkor a napi átlaghőmérséklet 5 fokkal haladta meg a klimatológiai átlagot.

Nem jöhetünk ki belőle jól


A korai növények már virágoznak
Fotó: Thinkstock

A szakember attól tart, a szokatlanul meleg időjárásnak később isszuk meg majd a levét. Mint mondja, a meleg hatására a növények már most, január közepén kijöttek mélynyugalmi állapotukból. Rügyeznek, a korai növények máris virágoznak. Részben ennek a számlájára írható, hogy az allergiások már most is, bő egy hónappal az allergiaszezon “szokásos” kezdete előtt, kínzó tüneteket érezhetnek.

Egyébként nem sokat segítene a helyzeten az időjárás hirtelen pálfordulása sem. Pintér Ferenc szerint egy erős hideghullám jelentős fagykárokat okozna a növényzetben. A melegnek egyelőre a kártevők a nagy nyertesei: az elmaradó fagyok nem tizedelték meg őket. Így, ha idén elmarad az extrém hideg, soha nem látott mértékben pusztíthatják a termést.

Vannak jó hírek is

Bár a hosszútávú kilátások egyáltalán nem adnak okot örömre, van azért jó hírünk is. Ahogy azt Pintér Ferenctől megtudtuk, egyelőre az emberi szervezetnek is jót tesz az enyhe idő: jobb állapotban van az immunrendszerünk és kevesebb a téli depressziós, mint az ezt megelőző években. Mindezt annak ellenére, hogy egyébként, a természethez hasonlóan, nekünk embereknek is szükségünk lenne a téli nyugalmi állapotra.

Ez még nem a világ vége

Bár vannak, akik az igazi tél távolmaradása miatt már a vészharangot kongatják, a szakember szerint hiba lenne hosszú távú következtetéseket levonni a jövő időjárására vonatkozóan. Mint mondta, az elmúlt években valóban tapasztalható egyfajta melegedési tendencia a klímaváltozás miatt, ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a megszokott időjárásunknak, vagy a télnek végérvényesen búcsút kellene intenünk.

Olvasói sztorik