Élet-Stílus

Az okoslencse könnyből mér vércukorszintet

kontaktlencse (kontaktlencse, )
kontaktlencse (kontaktlencse, )

A Google-nél egyelőre csak tesztelik az eszközt. Ha elkészül, áttörést hozhat a cukorbetegek kezelésében.

A Google szakemberei egyelőre még csak korai teszteket végeznek, de bizakodóak a speciális kontaktlencsével kapcsolatban, ami amellett, hogy a látást javítja, egyben alkalmas a vércukor mérésére is. Az okoslencse könnyből vesz mintát, és egy apró chip, valamint egy miniatűr vércukormérő segítségével másodpercenként egyszer analizálja is azt.

A lencse két rétege közé telepített apró szerkezetbe az ötletgazdák még néhány apró LED-et is építettek, melyek jelzik viselőjüknek, hogy a vércukorszint túl magasra emelkedett, vagy épp vészesen lecsökkent. „A technológia még nagyon új, ennek ellenére már most sikerült több tucat klinikai teszt végére érnünk, melyek mind segítenek a prototípus finomhangolásában” – írják blogjukban a szakemberek.

10-ből 1 érintett lesz

Az okoslencse, és az ezzel kapcsolatos kutatás mind a technológia, mind a cukorbetegség irányába egyébként nagyon fontos. Már csak azért is, mert a Nemzetközi Diabétesz Szövetség előrejelzése szerint 2035-re a világ lakosságának jelentős része érintett lesz: minden tíz emberből egy – írja a BBC.

A betegségben szenvedők jelenleg kizárólag vérteszt segítségével kaphatnak pontos képet állapotukról. Az okoslencse nekik segítene, hogy minél kényelmesebben és gyorsabban leolvashassák a pontos vércukorszintjüket.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik