Élet-Stílus

Leszokna? Íme, egy új módszer!

dohányzás (dohányzás)
dohányzás (dohányzás)

Rákos tüdő és nyitott szívműtét helyett pozitív képek kellenének a cigisdobozra.

Lehet, hogy az elrettentő képeken alapuló kampány helyett sokkal hatékonyabb volna egy olyan, ami inkább pozitív megközelítéssel motivál a leszokásra – mondják ausztrál kutatók, akik új szemszögből próbálnak segíteni a cigarettát letenni kívánókon. Bár minden idők egyik legnépszerűbb újévi fogadalma a dohányzásról való leszokás, csupán minden ötödik nikotinfüggő képes végleg megszabadulni káros szenvedélyétől. Becslések szerint körülbelül hárommilió ausztrál dohányzik, Magyarországon pedig a felnőtt lakosság több mint ötöde – pedig mindenhol régóta folynak a leszokást segítő kampányok.

Egy új brisbane-i projekt keretein belül egy újfajta függőség segítségével próbálják meg kioltani a régit: az okostelefonnal készült, közösségi médiában közzétett képekkel. A motiváló fotók ugyanis – amelyek például energikus, sportoló embereket ábrázolnak – hozzájárulhatnak a sikerhez. Brittany Keen, a Queensland Műszaki Egyetem munkatársa Funkcionális Képalkotó Tréninggel (FIT) kísérli meg a tesztalanyok egészséges, cigaretta nélküli életmódjának előmozdítását.

“Tudjuk, hogy a képi megjelenítés vagy vizualizáció hatékony a sóvárgás leküzdésére. Eddig is sikerrel alkalmazták az ételek vagy az alkohol iránti vágy csillapítására. Úgyhogy most teszünk egy próbát, hogy a nikotinéhség ellen is hat-e” – magyarázta Keen. A FIT módszer lényege, hogy olyan képeket vetít az egyének elé, amelyek megvalósításában akadályozza őket a káros szenvedély.

Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik