Élet-Stílus

Hajléktalannak öltözik, hogy hajléktalanokat gyógyíthasson

Az önzetlen orvos 1992 óta hajléktalangúnyában járja az utcákat. Csak így kezelheti ugyanis az itt élőket.

A hivatalos megnevezése szerint az egykori belgyógyász, dr. Jim Withers „utcai orvos”, akinek rendelője elfér a hátitáskájában, a páciensei pedig egytől egyig a híd alatt, a kapualjakban és a parkok mélyén élnek. Dr. Jim Withers ugyanis hajléktalanokat kezel. Önszántából. Teljesen ingyen.

Az egész 1992-ben kezdődött. Withers ekkor döntött úgy, hogy otthagyja jól működő praxisát, és nekivág az utcának. Hogy könnyebben beilleszkedjen, és a hajléktalanok elfogadják, ő maga is hajléktalannak öltözött: „Szíven ütött, hogy milyen rengetegen élnek rettenetes körülmények között a híd alatt vagy a város szélén felvert sátortáborokban. A többség retteg. Elhanyagoltak és keserűek, egészségügyi problémák kínozzák őket. A legtöbbük tele van elfertőződött sebekkel, de sokan vannak kint nem diagnosztizált rákkal is” – mondja az orvos, aki attól a pillanattól kezdve a hajléktalanok gyógyításának szentelte magát.

Withers és egykori hajléktalan társa, Mike Sallows hetente öt napot dolgozik az utcán: végigjárják Pittsburgh utcáit, bekötözik, kitisztítják a sebeket, gyógyszert adnak, akinek gyógyszer kell és beszélgetnek. Számításaik szerint az elmúlt 22 évben legalább 26 ezer embernek segítettek.

Íme, egy angol nyelvű videó, ami a párosról készült:

Az önzetlen orvos viselkedése azonban nem mindenkinek tetszett: a barátai körében sokan aggódni kezdtek a négygyermekes apáért, attól féltek, a hajléktalanok miatt kockára teszi a hírnevét, a praxisát és a megélhetését is. Nem így lett: Withers projektjének mintájára azóta Amerika-szerte több tucat hasonló társulás jött létre orvosok és hajléktalanok között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik