Élet-Stílus

Az evés segíthet a szülés utáni depresszión

depresszio(960x640)(6).jpg (depresszió, )
depresszio(960x640)(6).jpg (depresszió, )

Íme néhány hasznos tanács, amivel könnyebben átvészelheti a szülés utáni első heteket.

Egy gyermek megszületése egyszerre lehet fenséges és felkavaró, önbizalmat adó, kiteljesítő élmény. A rózsaszín ködfátyolt azonban hamar felválthatják a szürke felhők.

A szülés utáni 3-4. napon a nők 50-80 százalékát érinti a baby blues, azaz a gyermekágyi bánatosság. A kedélyállapot változás általában egy hét alatt lecseng, azonban a nők 10-20 százalékánál súlyosbodhat, és depresszióvá fokozódhat. Ilyen esetben orvosi kezelés is szükséges a gyógyuláshoz. Kiegészítő terápiaként, megfelelő étkezéssel mi is elősegíthetjük felépülésünket.

“Dőlj hátra, pihenj, és élvezd minden percét” – tapasztalt anyáktól hallhatják ezt a mondatot a gömbölyödő kismamák. A folytatását nem nehéz kitalálni – “amíg lehet!” Hiszen amint életet adunk gyermekünknek, a nagy eufórikus érzés mellé aggodalom is társul: ugye egészséges, el fogom tudni látni, lesz elég tejem, és még sorolhatnánk a félelmet keltő kérdéseket. Mindeközben persze hajt az anyai ösztön és persze a rengeteg feladat. Megtörténik az első mellre helyezés, pelenkázás, köldökcsonk ápolás, vigasztalás és virrasztás, nevetés és sírás. Öröm és bánat kéz a kézben, egymást lökdösve és kiegészítve feszíti szét a szívünket, és nem értjük, mi történik velünk. Sokan megijedünk saját magunktól, mert miközben üvöltő szeretetcsomagunkat igyekszünk megnyugtatni, átsuhan a gondolat: biztos, hogy ezt akartam?

Együk magunkat boldogra

Bár a legtöbb kismama a szoptatás első időszakában a “bűnös” szénhidrátokat részesíti előnyben, fontos, hogy főként változatos és vitaminokban gazdag ételek kerüljenek az asztalra. A gyorsan felszívódó szénhidrátoktól általában gyors segítséget remélünk, mégis hosszú távon jobban járunk az alacsony GI (glikémiás index) értékű, magas energiatartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekkel. Ha észrevesszük magunkon, hogy sötét szemüvegen át látjuk a világot, igyekezzünk a hangulatjavító ételeket előnyben részesíteni. Az omega-3, a triptofán, a B6- és B12-vitamin, valamint a magnézium mind segítenek a depresszió elleni küzdelemben. Fáradtságunkat sok esetben a megfelelő mennyiségű vas- és C-vitamin-bevitellel is ellensúlyozhatjuk.

Még többet szeretne tudni a szülés utáni depresszióról? Kíváncsi néhány receptre? Olvassa el a folytatást a Babaszoba oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik