Élet-Stílus

Rendhagyó fogkrémteszt!

Ha egy igazán különleges, természetes és egészséges fogkrémet keres, akkor hagyja abba. Megtalálta!

Az elmúlt években egyre többen vannak azok a vásárlók, akik nem elégednek meg a reklámokban látott, hallott termékekkel, valami olyasmire vágynak, ami különlegesebb, természetesebb vagy egészségesebb.

Pontosan ezért lehetséges, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ayurvedikus termékek is. Ezért most rendhagyó módon, olyan teszttel jövünk, ahol nem a különböző márkák termékeit mutatjuk be, hanem egyetlen márkának mutatjuk be négyféle fogkrémét, hogy kicsit megismerkedjetek ezekkel a csöppet sem átlagos termékekkel.

Az első és talán legvisszafogottabb ayurvedikus fogkrém mind közül, a Dabur Gyógynövényes fogkrém bazsalikommal. Hét féle, Himalájából származó válogatott gyógynövényt tartalmaz. Mesterséges anyagok és hozzáadott fluor viszont nincs benne. Amikor megláttuk a „bazsalikomos” feliratot rajta, kissé bizalmatlanul próbáltuk ki, de bármilyen durva ízekre is számítottunk, kellemesen csalódtunk. Finom édeskés mentolos íze van, tehát akik az erősebb ízekre érzékenyebbek, azok is bátran használhatják. A bazsalikomnak ismert a gyulladásgátló hatása, így fogínyvérzésre és gyulladás csökkentésére is hatékony lehet. Külön kiemelnénk, hogy nem csak gyermekeknek ajánlott ez a fogkrém, de vegetáriánusoknak is.

A következő fogkrém is érdekes lehet, a Dabur Clove Gyógynövénytartalmú fogkrém ugyanis szegfűszeget is tartalmaz. Nem véletlenül, a szegfűszeg ugyanis fertőtlenítő, érzéstelenítő és antiszeptikus hatásáról is ismert, ideális az érzékeny fogak és fogíny ápolására. Szimpatikus, hogy itt is, mint ahogy az előző fogkrémnél, csak nagyon enyhén érzünk bármit is a szegfűszegből, kifejezetten kellemes az íze. Fogmosás után finom és friss lesz a leheletünk, de szerencsére nem dőlnek a jégcsapok a szánkból, mint esetleg más mentolos fogkrém esetében.

De azoknak is van kínálat, akik az erősebb ízeket szeretik fogmosás közben, az egyik legkarakteresebb fogkrém a Dabur Red. Ezt inkább azoknak ajánljuk, akik szeretik a kesernyés, gyógynövényes ízt, mert aki erre nem vevő, annál bizony ki fogja vágni a biztosítékot. Viszont a fogkrém Toothache Tree kivonatot tartalmaz, ami nem mindennapi növény. Amerikai tüskéssárgafának, vagy más néven „fogfájásfának” is nevezik, ugyanis Észak- Amerika őslakosai ennek a fának a kérgét rágták fogfájás, fogbetegségek esetén. A kivonatnak még számtalan más jó tulajdonsága is van, többek között az antibakteriális, antiszeptikus hatása. Talán ez a legérdekesebb az összes közül, és bár ehhez a fogkrémhez kell némi bátorság, mindenképpen megéri, mert a gyógynövényes ízt hamar meg lehet szokni, cserébe viszont valóban teszünk valamit a fogaink, fogínyünk egészségéért.

És az utolsó, a Miswak kivonatot tartalmazó fogkrém, ami egy Indiában termő gyógynövény, mely vérzéscsillapító és baktériumölő hatásáról ismert. Természetesen, mint ahogy a többi, ez is fluormentes. A Miswak kivonatot, az Arak (Peelu fa), ágából nyerik ki. Az arab és muzulmán világban – ahol a fogkefe használata nem terjedhetett el- az ágak rágásával tisztították a fogukat- igen jó hatékonysággal.

Érdemes tehát váltani a már megszokott fogkrémekről ezekre az ayurvedikus termékekre, mert különleges összetevőikkel sokat tehetünk fogaink, fogínyünk egészségéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik