Élet-Stílus

Dobjuk le a felesleget!

Felszökött néhány plusz kiló az ünnepekben? A Győr24 segít!

Karácsonykor és szilveszterkor hajlamosak vagyunk félretenni az életvitelünkkel kapcsolatban felállított elvárásainkat. Ami persze természetes, hiszen a finom falatok, a családi körben eltöltött közös ebédek és vacsorák felülírnak minden szabályt. A hatalmas lakomák azonban jócskán próbára teszik szervezetünket, hiszen az ünnepi asztalra került fogások tele vannak szénhidráttal, cukorral és zsírral. És akkor még nem is említettük az alkoholt.

Az újév kezdetén nehéz az első munkanap, ami nagyban köszönhető annak a sok ételnek, italnak, amivel az elmúlt hetekben terheltük testünket. A fáradtság mellett emésztési zavarok is jelentkezhetnek, így ideje újra átvennünk az irányítást szervezetünk felett.

Hogy visszaálljon a régi rend, egy méregtelenítést mindenképpen be kell iktatnunk! A méregtelenítésért felelős szerveink – így a máj és a vese – nem meglepő, ha féktelen étkezésünk miatt nem működnek hatékonyan, feladatukat nem tudják megfelelően ellátni. Hiány van a rostokból, a vitaminokból és az ásványi anyagokból, amelyeket feltétlenül pótolnunk kell.

Az első teendőnk az, hogy egészséges, kalóriaszegény, vitaminokban gazdag táplálékokkal ajándékozzuk meg magunkat. A főtt, párolt vagy akár nyersen fogyasztott zöldségek elengedhetetlenek, de amennyiben lehetséges vizelethajtó és emésztést segítő növények is kerüljenek az étrendbe.


A gyümölcsök is fontos részét kell, hogy képezzék a mindennapi étkezéseinknek, a banán és a szőlő kivételével gyakorlatilag minden gyümölcsöt nyugodt szívvel ajánlunk. Arra viszont nem árt ügyelni, hogy szezonális gyümölcsöt együnk, télen a mandarin, a narancs, valamint a grapefruit tökéletes választás.

A méregtelenítés csak megfelelő hidratáció mellett működik. Így a napi 1,5-2 liter folyadékbevitel kötelezően ajánlott! A legjobb a szénsavmentes ásványvíz, vagy a cukor hozzáadása nélkül készített zöld tea. Ez utóbbi is csodákra képes, a beleket és a vesét is tisztítja, de lelkünket is feltölti, egy forró tea kortyolgatása.

Ha már megreformáltuk az étrendünket, akkor jöhet a sport. A mozgás a legfontosabb, és e tekintetben naponta fél órát igazán szánhatunk magunkra. Egy frissítő kocogás, egy kis edzés a konditeremben, vagy akár egy könnyedebb jóga nagyban hozzásegíthet bennünket az egészséges életvitel kialakításához.

Jó tanács: Ha minden a terveknek megfelelően halad, akkor egyszer-egyszer megengedhetünk magunknak egy „csaló” napot. Ebbe a 24 órába zsúfoljuk bele azokat a finomságokat, amelyeket máskor szigorúan tilos fogyasztani (csoki, chips stb.) Persze sűrűn ne engedjünk a csábításnak, mert akkor kárba vész a sok munka, a rengeteg energiával leküzdött kilók pedig újra felszöknek a kényes területekre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik