Élet-Stílus

Ön tudja, mi a vakság leggyakoribb oka?

szemüveg (szemüveg, )
szemüveg (szemüveg, )

Ha zavarják az erős fények és az utóbbi időben egyre erősebb szemüvegre van szüksége, fennáll a gyanú, hogy önnek is szürkehályogja van.

A jelentős látásromlást okozó szembetegségek közül az egyik leggyakoribb a szürke hályog. Orvosi neve, a katarakta görög szó, vízesést, vízfátyolt jelent. Az ókori görögök is ismerték már, és azért adták neki ezt a nevet, mert úgy vélték, valamilyen rontó folyadék áramlásának hatására következik be. A név azért is találó, mert a szemlencse elszürkülésével járó betegség során az érintett idővel egyre inkább úgy érzi, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. Az életminőséget erősen rontó betegség első számú rizikófaktora az emelkedő életkor, de más körülmények is hozzájárulhatnak a kialakulásához.

Sűrűsödő homály

Az esetek legnagyobb részében olyan lassan következik be a látásromlás, hogy az érintett sokáig nem is veszi észre. Nem jár fájdalommal, nem hat sem a pupillaműködésre, sem a látótérre, nem okoz szemfenéki eltérést sem. Az első jele az lehet, hogy a beteg az eddiginél zavaróbbnak érzi az erős fényeket, például a verőfényes napsütést vagy az éjszakai gépkocsivezetés közben a szembejövő járművek reflektorát. Később, a lencse tulajdonságainak változásai miatt (tömöttebbé válik, pigment anyag, illetve oldhatatlan fehérjék szaporodnak fel benne és az alakja is módosul) a színérzékelés romlik, majd a lencse fénytörő képességének változása miatt csökken a látásélesség, egyre erősebb szemüvegre van szükség.

A látásromlás üteme attól függ, hol kezdődik a szemlencse elszürkülése, átlátszatlanná válása: az időskori esetekben többnyire a lencsekéregben, a lencse széli részén kezdődik a folyamat, így hosszú ideig a látást alig befolyásolja. Ritkábban, de az is előfordul, hogy a lencsemagnál következik be a homályosodás, ilyenkor hamarabb észlelhető látásromlást okoz.

Bármely életkorban kialakulhat

Leggyakrabban az idős emberek körében fordul elő (a 65 éven felülieknek több mint a fele érintett!), de az élet bármely szakaszán kialakulhat, sőt, van veleszületett változata is. A különböző életkorokban megjelenő szürke hályog hátterében más és más okok állhatnak.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik