Élet-Stílus

Már integet a férfi, aki a bokájához varrt kézzel élt

A kínai orvosoknak sikerült életben tartaniuk a leszakadt kezet. Most vissza is varrták.

Néhány napja írtunk önöknek arról a fiatal kínai munkásról , aki egy munkahelyi balesetben vesztette el a jobb kezét: a Xie Wei névre hallgató férfi ügyetlenül nyúlt a gépbe, ami leszakította a kezét. Csak a szerencséjének és kollégái lélekjelenlétének köszönheti, hogy nem történt komolyabb baja.

Weit a baleset után két kórházba is elvitték, mert az első intézmény nem tudta volna megmenteni a kezét. Mivel a második kórházba csak hét óra elteltével érkezett meg, az orvosok legfontosabb feladata az volt, hogy megmentsék a kezet az elhalástól, ezért egy úttörő – ezzel együtt meglehetősen bizarr – módszerhez folyamodtak: a kezet hozzávarrták a férfi bokájához.

Wei egy teljes hónapot töltött így, mire az egészségi állapota lehetővé tette, hogy visszavarrják a kezét. A műtétre december 10-én került sor a changshai Xiangya Kórházban, amiről a helyi tévé felvételt is készített. A kórház egyik orvosa, Pan Guanwen elmondta, azóta a vérkeringés teljes egészében helyreállt Wei kezében, a férfi állapota pedig gyorsan javul. Már integet is:

A módszer egyébként nem ismeretlen Kínában. Már jóval Wei előtt is mentettek meg leszakadt végtagokat hasonló módszerrel. 2004-ben például egy hasonló eljárás keretében egy leszakadt jobb kart mentettek meg úgy, hogy ideiglenesen a páciens hasához csatlakoztatták. Néhány hónapja pedig egy autóbalesetet szenvedett férfi orrát rekonstruálták úgy, hogy a homlokán növesztettek új orrot.

Olvasói sztorik