Élet-Stílus

Van otthon elég gyógyszer?

Hat egybefüggő munkaszüneti nap áll előttünk, így az ünnepi készülődés, bevásárlás közben gondolni kell arra is, hogy a „házi patikát” feltöltsük.

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) figyelmeztet erre, mert a rendszeresen szedett gyógyszerek beszerzése ezeken a napokon nagyon nehezen lesz megoldható. A legfontosabb, hogy a vérnyomás- és koleszterincsökkentő szereket szedők, inzulinkezelésre szorulók a szükséges készítményeket háziorvosukkal még időben felírassák, és orvosi vényeiket kiváltsák.

Mi lesz, ha…

Gondolni kell arra is, hogy a sok elfogyasztott étel emésztési gondokat okozhat: puffadás, hasmenés esetére is jó felkészülni. A tágabb család és a barátok felkeresése pedig kedvez a fertőzések terjedésének, amire ráerősít a szürke, párás, de nem nagyon hideg idő – tehát lázcsillapítót és megfázásos tüneteket enyhítő gyógyszert, torokfertőtlenítő, szopogató tablettákat is érdemes beszerezni. És akkor még nem beszéltünk a sütés-főzés, gyertyagyújtás közben előforduló égési sérülésekről és kisebb konyhai balesetekről. Ezekre is legyen otthon kötszer, sebfertőtlenítő szer, gyorstapasz.

Ügyeletes patikák

Ha mégis bajban lesznek, először érdemes megkeresni a környék ügyeletes gyógyszertárait az önkormányzati honlapokon vagy ezen a központi gyűjtőoldalon és csak biztosan működő patikához elindulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik