Élet-Stílus

Bizarr üzlet: zabálás a képernyőn – élőben

Már nemcsak más főzését nézhetjük a képernyőn, hanem azt is, ahogy eszik. Nagyon sokat.

Hát igen, a kajapornó már elavult dolog. Egy ideig menő volt, hogy az ember étkezés előtt lefotózta az ínycsiklandó falatokat, majd feltöltötte az internetre – de most már ennél több kell.

Dél-Koreában például élőben nézik, ahogy mások esznek.

Többek között az Afreeca TV nevű videohálózaton keresztül lehet nyomon követni mások gasztroélményeit. Ráadásul a zabálást közvetítők – az úgynevezett broadcast jockey-k – valódi összegekre konvertálható virtuális pénzzel gazdagodnak.

„A Díva” – így hívják az egyik evősztárt. Napközben egy ügynökségnél dolgozik, este pedig azzal keresi a kenyerét (igen, direkt használtuk ezt a szinonimát), hogy eszik. Először csak hobbi gyanánt közvetítette a zabálásait… rettenetesen tud enni.

Egy ültő helyében több ezer kalóriát betermel: volt olyan este, hogy betolt tizenkét húspogácsát, tizenkét tükörtojást, három adag csípős húslevest és egy salátát (utóbbit vélhetően csak azért, hogy vigyázzon a vonalaira). És még pénzt is keres vele, nem is keveset – havi több ezer dollárt. Két órát falatozik, aztán további két órán át chatel a nézőivel.

Az evőknek megéri, ezt értjük. De miért nézik? Van, aki amúgy egyedül enne otthon, de így olyan, mintha lenne vacsorapartnere? Vagy mi más lehet a magyarázat arra, hogy ez a rettenetesen hülyén hangzó üzleti modell működik?!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik