Élet-Stílus

Erre figyeljen, ha ajándékot vásárol

ajandek(960x640)(2).jpg (ajándék, )
ajandek(960x640)(2).jpg (ajándék, )

Minden egy helyen, amit a kisbetűs részekről tudni érdemes.

Ha hírközlési terméket készül vásárolni, akkor Zsuppán Attila, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatója szerint a szerződéses feltételekre kell a leginkább figyelnie. A vásárlási bizonylatokat is érdemes minden esetben megőrizni az utólagos jogérvényesítéshez, a vásárlás tényét, helyét, időpontját is ezzel, illetve a jótállási jegy segítésével igazolhatjuk.

Az NMHH kommunikációs igazgatója felhívta a figyelmet, érdemes felmérni a megajándékozott telefonálási és mobilinternetezési szokásait, hogy megfelelő csomag társuljon a megvásárolt készülékhez. Például okostelefon esetén célszerű a készüléket megvenni a csomag előfizetését pedig a megajándékozottra bízni, a mobilnet-előfizetéssel járó eszközök esetén tájékozódni kell, a készülék használatának helyszínén van-e mobilnet-lefedettség.

Semmit nem adnak ingyen!

A nulla forintért kínált készüléknek is van ára, a gyakorlat az mutatja, hogy a részletfizetés idejére hűségidőt is kell vállalni, a hűségszerződésnél pedig végig kell gondolni, ez idő alatt a feltételek teljesíthetők-e, a hűségszerződés felmondása költséges lehet – mutatott rá Zsuppán Attila.

A NMMH kommunikációs igazgatója kiemelte: az ajándékba vásárolt tv-készülékeknél ellenőrizni kell, hogy alkalmas-e földi sugárzású digitális adások vételére, ezt a terméken kötelező feltüntetni. Okos televízió esetén érdemes ellenőrizni, hogy a tervezett használat helyén van-e megfelelő sebességű internetkapcsolat.

Ha gyereknek keres ajándékot…

A kiskorú gyereknek szánt eszközöknél érdemes a gyermekvédelmi szűrőprogramokat telepíteni, illetve pin-kóddal letiltani a nem nekik szánt csatornákat, a sokkoló számlák elkerülése érdekében körültekintően célszerű megválasztani a kommunikációs termékhez kapcsolódó előfizetést – hívta fel a figyelmet Zsuppán Attila.

Internetes vásárlás esetén kizárólag megbízható webáruházból célszerű vásárolni – tanácsolta a szóvivő, aki szerint kerülni kell az olyan oldalakat, ahol az üzemeltető nem beazonosítható, továbbá érdemes lementeni a weboldalról a vásárláskor érvényes árat és ajánlatot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik