Élet-Stílus

Szürke lett egy nő bőre az orrspray-től

Az amerikai asszony 11 éves volt, amikor az ezüstkolloid-tartalmú orrspray tönkretette az életét.

Rosemary Jacobs immár hatvan éve küzd gyógyíthatatlan betegségével, az argyriával, amit egy óvatlanul kiválasztott orrspraytől kapott. Az amerikai asszony mindössze 11 éves volt, amikor állandó orrfolyásra panaszkodott, ezért édesanyja orvoshoz vitte őt, aki azt gyanította a kislány tüneteit egyfajta allergia okozza.


Képek forrása: The Daily Mail

Felírt egy orrspray-t és azt javasolta a szülőknek, hogy használják minden alkalommal, amikor a kislány úgy érzi, el van dugulva az orra. És így is lett. Rosemary rendszeresen használta a felírt szert, még azután is, hogy a bőre hamarosan kékes-szürkés színűre változott. Később kiderült, az ezüstkolloid tartalmú gyógyszer mellékhatásaként Rosemary szervezetében felszaporodtak az ezüstrészecskék és beépültek a bőre alá.

Négy évvel később, egy bőrbiopszia után Rosemaryvel és aggódó szüleivel közölték, argyriája van, ami azt jelenti, hogy a bőre elszíneződött a túlságosan nagy mennyiségben bevitt ezüsttől. Hozzátették, a betegségnek nincs ismert gyógymódja. „Teljesen összetörtem” – emlékszik vissza Rosemary arra a napra, amikor orvosa közölte vele a rossz hírt. „Tudtam, hogy az egész életem tönkrement.”


Párt egyáltalán nem talált magának, munkát is csak alig

A furcsa bőrszíne miatt Rosemary azóta sok bántó és sértő megjegyzést kap az utcán, sokan azt hiszik fertőző beteg, míg vannak, akik azt kérdezgetik tőle, melyik bolygóról jött. Az asszonynak soha nem volt egy hosszú távú kapcsolata sem, sőt még munkát sem talált: a leendő munkaadók ugyanis sorozatosan visszaléptek, amikor meglátták a nő színét.

Végső kétségbeesésében Rosemary alávetette magát egy kegyetlen bőrkezelésnek, mely során eltávolítják a bőr legfelső rétegét. „Nem fájt, csak elképesztően sokáig gyógyult” – emlékszik vissza Rosemary, aki szerint a fájdalmas kezelés nem hozta meg a várva várt sikert. Az asszony ennek ellenére nem adja fel: most azért harcol, hogy felhívja a figyelmet más, szintén ezüstkolloidot tartalmazó szerek veszélyére, hogy többé senki se járhasson úgy, ahogy ő járt.


A drasztikus beavatkozás után se érzi jobban magát

Ajánlott videó

Olvasói sztorik