Élet-Stílus

Ezért idegesíti a karácsonyi bevásárlás

A pszichológusok szerint a karácsonyi bevásárláskor összeverődő emberek olyan alapvető ösztönöket váltanak ki, amelyek fokozzák az agressziót.

A tömeg, a hosszú sorok és a parkolási nehézségek gyorsan frusztrációhoz, ingerlékenységhez, kimerültséghez és szorongáshoz vezethet. Az ajándékválasztással kapcsolatos aggodalmak pedig a bűntudat vagy az alkalmatlanság érzését válthatják ki. “Az ünnepi jókedv gyorsan átadhatja a helyét a szezonális bevásárlási stressznek” – mondja dr. Lewis, a MindLab International kutatója. “Ennek egyik fő tényezője a többi ember jelenléte. Más emberek nagy fenyegetést, az idegenek pedig még nagyobb fenyegetést jelent. A nálunk lassabban haladó embereket, például az időseket, ellenségeknek kezdjük tekinteni. Ez pedig vásárlási dühöt vált ki.”

Dr. Lewis szerint a szervezetünk a jól ismert “harcolj vagy menekülj” állapotba vált át. A szívverésünk felgyorsul, miközben átvágunk a tömegen. Fokozódik az izzadás, és egyre több kortizol stresszhormont termelünk. “Ez pedig agresszív viselkedést válthat ki, ugyanakkor ha valaki levert, megpróbálhat elmenekülni. Előfordul, hogy valaki otthagyja a tele bevásárlókocsit, mert egy percet sem bírnak ki többet a boltban” – mondja dr. Lewis. A szakértő szerint az ilyesfajta reakcióknak leginkább a nagyvárosokon kívül élők vannak kitéve, akik nincsenek hozzászokva ekkora tömeghez, így hajlamosabbak a stresszre.

Ha kíváncsi, hogyan vészelheti át ezt az időszakot, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

Nem hiszi, hogy a túlzásba vitt vásárolgatás stresszes? Olvassa el történetünket a férfiról, aki azért ugrott ki egy pláza emeletéről, mert a barátnője nem akarta abbahagyni a vásárlást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik