Élet-Stílus

Távirányítható spermával rukkoltak elő a tudósok

A biorobottal könnyebb és hatékonyabb lehet a mesterséges megtermékenyítés – állítják a német szakemberek.

Ha azt a szót halljuk, hogy kibernetikus organizmus (röviden kiborg), legtöbbünknek nem szívderítő és pláne nem hasznos dolgok jutnak az eszünkbe. Hogy csak egy példát mondjunk, nekünk rögtön a James Cameronféle Terminátor-film ugrott be, amiben a főhősnőt egy, a jövőből érkezett kiborg üldözte végig a filmen.

Nos, ha nem is a spájzban, úgy tűnik a kiborgok jó ideje már a földön is megjelentek. Legutóbb Németországban, a drezdai Integratív Nanotudományok Intézetében adtak jelet magukról, ahol a kutatók olyan félig mesterséges – félig természetes mikroorganizmust hoztak létre, amivel hatékonyabbá és gyorsabbá tehetik a mesterséges megtermékenyítést. De az olyan célzott gyógyszeres kezelésekkor is hasznát vehetik majd, ahol fontos, hogy a gyógyszert éppen oda tudják juttatni, ahol hatnia kell.

A német szakemberek által létrehozott „spermarobot” egy fém fejből és a bika ondósejtjének farkából áll össze. Hogy működik? A fém fejet – ami tulajdonképpen nem más, mint egy mikrotubus, amiben foglyul ejtik a sejt magját – mágneses mező segítségével irányítják, miközben a sejt magát a farka segítségével hajtja előre.

A kutatók elárulták, azért a spermára esett a választásuk, mert az ondósejt ártalmatlan a szervezetre nézve, nincs szüksége külső erőforrásra és könnyen úszik viszkóz folyadékokban is.

Íme, egy videó, ami a robot működését magyarázza el:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik