Élet-Stílus

Magyar tinilányok a piálás élvonalában

Belemenős lányaink a dánokkal és a britekkel együtt, benne vannak a top 6-ban. Már, ami a berúgás valószínűségét illeti egy bulis estén.

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a “belemenős csajok” kultúrája széles körben elterjedt Nagy-Britanniában, ami oda vezetett, hogy járványos méreteket ölt az alkoholizmus, és egyre több végstádiumú májbetegséget diagnosztizálnak a 20-as és 30-as korosztályban.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2013-as Health at a Glance jelentésében foglalt felmérést 27 országban végezték el. Az eredmények azt mutatták, hogy az Egyesült Királysággal együtt hét olyan ország van, ahol a tini lányok nagyobb valószínűséggel részegednek le, mint az ugyanilyen korú fiúk. A 15 éves brit lányok 44 százaléka, és a fiúk 39 százaléka vallotta be azt, hogy már legalább két alkalommal lerészegedett. A kamaszkori alkoholfogyasztás aránya csak Dániában bizonyult ennél magasabbnak.

Így tehát a lista első helyén Dánia áll 56 százalékkal, ezt követi a megosztott második helyen az Egyesült Királyság és Finnország, ahol a lányok 44 százaléka volt már legalább két alkalommal részeg 15 éves korára. Közvetlenül ez után következik egy sor kelet-európai ország, köztük Észtország, a Cseh Köztársaság, Szlovénia és Magyarország. Az OECD felmérésben részt vett országok átlaga ezen a téren 28 százalék, ami jóval elmarad a brit 44 százaléktól. A hagyományosan alkoholistának beállított Oroszországban pedig a tini lányok csupán 19 százaléka részegedik le legalább kétszer 15 éves korára.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik