Élet-Stílus

Száraz bőr ápolása télen

hideg(1)(960x640).jpg (hideg)
hideg(1)(960x640).jpg (hideg)

Hogyan védjük bőrünket a hideg ellen?

Már ősszel jelentkezhet a probléma, elég egy-két hűvösebb nap. A bőr viszonylag rövid idő alatt kiszárad, amely leghamarabb a karokon és a lábakon vehető észre. A száraz bőr érzékeny lehet és irritálódhat, viszkethet, és a legtöbb ember válaszreakcióként szorgosan elkezd vakaródzni, és ez jelenti a komolyabb problémát.

Megoldást jelenthet a hidratálás

Az első és legfontosabb a bőr megfelelőhidratálása. Így a bőr védelmi vonalának meggyengülése elkerülhető. Még akkor is intenzíven érdemes hidratálni a bőrt, ha az idő nem túl hűvös. Ne felejtsd el, hogy a bőrtípusodnak megfelelő készítményeket válaszd! Ma már szinte bármelyik drogériában széles választékban kaphatóak a különféle testápolók, olajok, kenőcsök, így könnyen megtalálhatod bőrödnek és a pénztárcádnak is a legjobb készítményt. Fontos, hogy rögtön fürdés vagy zuhanyzás után jó alaposan bekend magadat a választott krémmel, ugyanis a bőröd ilyenkor még nedves és a krémmel ezt a nedvességet is bejuttathatod a bőrödbe.

Nappalra kényelmesebb lehet egy vékony réteg gyorsan beszívódó krém, vagy az avokádó kivonatot vagy más természetes olajat tartalmazó, esetleg glicerines testápoló is. Viszont bőrszárító hatású a hagyományos kézmosó szappan, aminek tisztító képessége hatékonyabb az alkoholos kézfertőtlenítőkhöz képest. Azonban nem kell kétségbeesned, ma már bő választék áll rendelkezésre az érzékeny bőrűek számára a különféle kímélő, bőrbarát kéztisztító szerekből, melyek egyben hidratáló hatásúak is.

Kisméretű kiszerelésben is kaphatóak, így bárhová magaddal viheted, és jobb ezeket használni, mint a nyilvános mosdókban lévő illatosított szappanféleségeket vagy kézfertőtlenítőket. Jobban jársz, ha távol tartod magad az illatosított kézmosószerektől, illetve szappanoktól, ugyanis az ezekben található vegyi anyag bőr irritálóhatású lehet, akár allergiás reakciót is kiválthat az arra érzékeny személyek esetében. Az ilyen kemikáliák akár fel is erősíthetik a viszketés mértékét.
Mivel kint a hőmérséklet alacsony, bent pedig megy a fűtés, a beltéri levegő hatására a bőr dehidratálttá válik, és veszít nedvességtartalmából. A víz pedig csak ront a helyzeten, még ha csak mikroszkopikus szinten is: amikor a levegő páratartalma lecsökken a fűtés miatt, az gyakorlatilag kiszívja a nedvességet a bőrödből. Íme néhány tipp, hogy a téli hónapokban is hidratáltan tartsd a bőrödet.

Használj párologtatót!

Kapcsold be éjszakára, így miközben alszol, megakadályozza szobádban a nedvességvesztést. A még jobb eredmény elérése érdekében használd desztillált vízzel csapvíz helyett! A levegő párásítása megfordíthatja a bőr kiszáradásának folyamatát, valamint segíthet a bőrgyulladásos betegeken

Használjunk gyakran orrsprayt!

Ezek olyan recept nélkül kapható sótartalmú készítmények, melyek hidratálják a szájat, a szemet és az orrjáratokat, elsősorban utazás alatt. Mikor a nyálkahártya felülete túl száraz, a viszkető érzés mellett a vírusos fertőzések (mint például az influenza) kockázata is nagyobb.

Igyunk több vizet!

A koffeines és az alkoholos italok szintén dehidratációhoz vagy száraz bőrhöz vezethetnek. Hogy megakadályozd bőröd nedvességtartalmának csökkenését, igyál egy pohár vizet minden egyes koffeintartalmú ital fogyasztása után, és kerüld az alkoholt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik