Élet-Stílus
vitamin (vitamin, )

Hogy kerüljük el a téli vitaminhiányt

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2013. 12. 04. 11:30

A megfelelő vitaminbevitel nem hanyagolható, pláne nem télen, amikor gyakrabban támadnak meg bennünket betegségek vagy a fáradtság jelei. Az őszi-téli időszakban sokkal kevesebb friss termést tudunk elfogyasztani, így összeszedtük a fontosabb vitaminokat és azok legjobb forrásait.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek a szervezet mindennapi működését támogatják. Mindegyiknek megvan a maga fontos szerepe, ezért nem nélkülözhetjük egyik fajtáját sem. A vitaminban hiányos táplálkozás esetén vitaminszegénység (hipovitaminózis), súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel. Bizonyos vitaminokat pedig vitaminkészítmények formájában túl lehet adagolni, ezt nevezzük hipervitaminózisnak. Mivel testünk nem tudja ezeket az anyagokat előállítani, ezért a táplálékkal kell bejuttatnunk szervezetünkbe.

A megfelelő vitaminbevitel

Az őszi-téli időszakban sokkal kevesebb friss termést tudunk elfogyasztani, ezért a nyári időszak táplálkozása kiemelkedően fontos. Ha nyáron rendszeresen ettünk a friss zöldségekből, gyümölcsökből, nagy valószínűséggel szépen feltöltöttük vitaminkészleteinket. Hogy ez a hosszú, hideg hónapok alatt se merüljön ki, nézzük végig, hogy az egyes vitaminok beviteléhez, milyen alapanyagokat érdemes fogyasztanunk.

A-vitamin

Legjobb forrásai: a tejtermékek, tojás, belsőségek, tengeri halak; előanyagokban pedig a zöld, sárga, piros színű zöldségek és gyümölcsök dúskálnak. Télen választhatjuk a sárgarépát, sütőtököt, csipkebogyót, fagyasztott parajt vagy az aszalt paradicsomot.

B1- és B2-vitamin

Legjobb forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, belsőségek, élesztő és a hüvelyesek.

B3-vitamin vagy niacin

Legjobb forrásai: belsőségek, teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségfélék.

B5-vitamin vagy pantoténsav

Legjobb forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, karfiol,káposzta, belsőségek és a húsok.

B6-vitamin

Legjobb forrásai: belsőségek, húsok, tejtermékek, hüvelyesek és az élesztő.

B9-vitamin vagy folsav

Legjobb forrásai: cékla, zöldleveles zöldségek, máj és élesztő.

B12-vitamin

Legjobb forrásai: belsőségek, hal, tojás, tejtermékek.

C-vitamin

Legjobb forrásai: szinte az összes friss zöldség és gyümölcs tartalmazza. Télen leginkább megtalálható a savanyú káposztában és a citrusfélékben.

D-vitamin

Legjobb forrásai: halmájolajok, tejtermékek, belsőségek és búzacsíra.

E-vitamin

Legjobb forrásai: növényi olajok, olajos magvak, homoktövis és a gabonacsírák.

H-vitamin(a B-vitamincsoport tagja)

Legjobb forrásai: belsőségek, tojássárgája és élesztő.

K-vitaminok

Legjobb forrásai: brokkoli, paraj, káposzta, tejtermékek és a máj.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.