Élet-Stílus

„Születése előtt tudtam, hogy el fogom veszíteni a lányomat”

A súlyos szívbeteg kislány szülei lemondtak az életmentő műtétsorozatról és hazavitték gyermeküket.

Szívszaggató történetet olvastunk az Ursula blogon Jucuska tollából. Történetet egy fiatal édesanyáról, aki a várandósságának második felében, egy rutin szívultrahang vizsgálat után tudta meg, hogy kislánya beteg, a szíve nem úgy fejlődik, ahogy kellene. A vizsgálat után az édesanyának a terhességből hátralevő időt a kórházban kellett töltenie, hogy gyermeke ellenőrzött feltételek mellett fejlődhessen tovább. Az asszony naponta kétszer CTG-zte magát, hetente járt ultrahangra, kéthetente szívultrahangra. Végül a 39. héten, programozott császárral megszületett a lánya.

Így ír az akkori eseményekről:

„Mintha teljesen egészséges lenne. A szülés után, amíg engem összevarrtak és felvittek a császáros őrzőbe, kicsi Rékát az általános, majd a szívultrahangos vizsgálatok után rögtön a GOKI-ba szállították, ahol minden szükséges kardiológiai vizsgálatot elvégeztek rajta. […] Kb. 1 hónapot töltött itt, komplex szívfejlődési rendellenességet állapítottak meg: a bal szívfele nem fejlődött ki teljesen, így a jobb szívfélnek kellett átvennie a feladatát, de emellé még számtalan kisebb-nagyobb probléma társult.

A kardiológus műtét-sorozatot javasolt, aminek az első lépését sürgősen el kellett volna kezdeni, mi gondolkodási időt kértünk. Konzultáltunk a szívsebésszel, és más orvosokkal is, majd végül egy újabb szívkatéterezés után az orvosokkal közösen arra az elhatározásra jutottunk, hogy a javasolt komplex szívműtét rendkívül nagy kockázattal járna, ezért nem kértük a műtétet. Rövid, pár hetes általános kórházi tartózkodás után végül hazavittük Rékát az otthonunkba, tudván azt, hogy ugyan „tartós” túlélés lehetséges, de ezzel a betegséggel 1-2 éves koránál tovább nem fog élni.”

A család ezt követően próbált úgy élni, mint bármelyik másik család: nem zárkóztak be, nyaralni mentek, kikapcsolódni, bandáztak a házbeli gyerekekkel, anyukákkal, miközben Réka szép, értelmes, mosolygós szőke, kékszemű kislány lett. A baba a rejtett szívbetegsége miatt csak lassan gyarapodott, nehezen fejlődött és állandóan gyógyszereket szedett. Decemberben aztán elkapott egy lázzal, orrfolyással, köhögéssel járó betegséget és kórházba került. Kíváncsi a történet folytatására? Olvassa el az Ursula blogon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik