Élet-Stílus

Mi romlik el, amikor az 1-es típusú cukorbetegség kialakul?

cukorbetegség (cukorbetegség)
cukorbetegség (cukorbetegség)

Az 1-es típusú cukorbetegségben a szervezet nem képes inzulint termelni, azt a hormont, amelyik a sejtek cukorfelvételéért felelős. Inzulin hiányában a vérben megemelkedik a cukorszint, míg a sejtek nem jutnak hozzá ehhez a tápanyaghoz.

Egészséges emberben a hasnyálmirigyben termelődik az inzulin, az a hormon, amely a cukoranyagcserét szabályozza. A hasnyálmirigyben a bétával jelzett sejtek termelik az inzulint, mely elősegíti a vérben keringő cukor belépését a sejtekbe.


fotó: MTI

Az 1-es típusú cukorbetegség a diabéteszesek 7-10 százalékában fordul elő. Ebben a kórformában a hasnyálmirigy â-sejtjei pusztulnak el. Az inzulintermelődés fokozatosan csökken, először az úgynevezett korai fázisban, azaz akkor, amikor az étkezés hatására a vércukorszint emelkedésnek indul, és erre a hasnyálmirigy fokozza az inzulin-elválasztását. A termelés hónapok, esetleg évek alatt megszűnik, a betegség lényege az idővel kialakuló teljes inzulinhiány, kezelése pedig az inzulin pótlása. A folyamat rendszerint annál lassúbb, minél idősebb személyről van szó.

Inzulin hiányában a vérben a cukorszint magas lesz, míg a sejtekben alacsony. Azok a sejtek, amelyeknek a cukor a fő energiaforrása, éhezni kezdenek…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik