Élet-Stílus

Ajándékozási etikett – Tudni illik, hogy mi illik!

Nem szeretné, ha az ajándékbontogatás vége öröm helyett kínos csend lenne? Így előzheti meg.

Nyakunkon a karácsony, ilyenkor pedig már mindenki ajándékok után szaladgál, hogy minél szebbet, minél jobbat találjon. Mit sem ér azonban a legjobb ajándék, ha nem vagy tisztában az ajándékozás etikettjével és a legszebb pillanatot kirobbanó öröm helyett, kínos csend kíséri. Nem akarsz így járni? Íme, ezeket tanuld meg!

1. Alap dolognak tűnik, mégis sokak számára nehézséget okoz a betartása: az ajándék mindig alkalomnak megfelelő legyen, ergo karácsonykor ne húsvéti nyulat húzz elő a csomagból, mert az igencsak CIKI. Az ajándék legyen személyre szóló, így ha a szerelmed egész évben húzta az igát, a fa alatt pedig elgyötört arccal és fáradtan jelenik meg, talán nem a legmegfelelőbb, ha 20 km-es városnéző túrára invitálod. Adj neki ajándékutalványt egy közeli wellness-szállodába és kísérd el, EZ az oldal jó kiindulópont lehet az ajándékodhoz!

2. TILTÓLISTÁS ajándéknak számít minden, ami szúr, vág, éles, persze nem azért, mert a saját, vagy mások testi épségét kell félteni, inkább azért mert ezek a haragot, viszályt jelképezik. Ebbe a kategóriába tartozik a fogyasztókapszula, szőrtelenítő ketyerék, krémek, továbbá az élőállat, legyen az bármi. A dobozból előugró kiskutya, kiscica, aranyhörcsög nem biztos, hogy a megajándékozott kedvence lesz, különösen, ha egyáltalán nem számított, vagy nem vágyott rá. Meglepetést ugyan okozol, de…

3. Az ajándékok ára szigorúan TABU, így gondoskodj arról, hogy ne maradjon semmin sem árcédula. Kivételt képeznek a könyvek, illetve a vásárlási utalványok (nyilván ezeken elég durva hatást keltene az alkoholos filctollal való lefestés). Az ajándékutalványok esetében, szóljon az egy sokcsillagos wellness-szállodába, vagy egy olcsóbb apartmanba már más a helyzet, hiszen a valós értéknél akár 70%-al olcsóbban is hozzájuthatsz (például ITT), ez pedig az ajándékozásánál soha nem fog kiderülni.


Akármi is az, örüljünk neki – Kép forrása: Fotolia

4. Mindig mérd fel a helyzetet és KERÜLD el, hogy a megajándékozott kényelmetlenül érezze magát amiatt, mert te mindenkit überelve nagy ajándékot veszel. Mindig tartsd szem előtt, hogy nem az érték a fontos, hanem a szándék és hogy örömet szerezz a másiknak! A saját készítésű ajándék sem elvetendő ötlet, hiszen akkor időt és fáradtságot nem kímélve fejezed ki azt, mennyire fontos számodra aki kapja.

5. A legkínosabb szituációkat a VÁNDORAJÁNDÉKOK jelentik, amik akár ugyanabban a csomagolásban kerülnek harmadik személyhez, mint amiben kapták őket. Soha ne ajándékozd tovább azt, amit te kaptál és nem tetszett, mert attól nagyobb blama nincs, mikor a nagyi felismeri a 2012-ben neked szánt szarvasos pulcsit a nagybácsi idei ajándékdobozában.

6. Bármit is kaptál, bontsd ki és köszönd meg, ha nem tetszik, vedd elő színészi tehetségedet és mutass örömet, mert ezzel megtiszteled azt a személyt, aki (így, vagy úgy) gondolt rád. Ilyenkor esetleg csak a nagyon finom utalás a megengedett a tévútra, de ha nem tudsz elég diplomatikusan fogalmazni, inkább csak mosolyogj!

ITT találsz több olyan ajándékötletet, melyekkel tutira nem szeged meg az ajándékozási etikettet!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik