Élet-Stílus

Még az amputációnál is jobban fáj egy rejtélyes betegség

nyakfajdalom(960x640)(1).jpg (nyakfájdalom)
nyakfajdalom(960x640)(1).jpg (nyakfájdalom)

A rendkívüli fájdalmakkal járó rejtélyes tünetegyüttesre egyelőre se magyarázat, se gyógymód nincs.

A komplex regionális fájdalom szindrómában (Complex Regional Pain Syndrome, CRPS) szenvedő betegek egy reggel kínzó fájdalommal ébrednek, ami nem múlik el. Az állapot többnyire a kart, a lábszárat, a kézfejet vagy a lábfejet érinti, és időnként valamilyen sérülést vagy zúzódást követően jelentkezik, de az esetek többségében nem azonosítható semmilyen trauma.

A huszonegy éves Alexandra Annalorónál a jobb lábszárban jelentkezett a rendellenesség. Annyira heves a fájdalom, hogy 10 percnél hosszabb ideig képtelen járni. Néha már olyan intenzív a fájdalom, hogy a lába kontrollálatlanul remegni kezd.

Egyértelmű kórok nélkül nehéz diagnosztizálni a betegséget, de az orvosok tudják, hogy a CRPS idegrendszeri megbetegedés. Hatására az idegek állandóan fájdalomjelzéseket küldenek az agyba. A betegséget nehéz kezelni, és gyakran semmilyen terápiára nem reagál. Idővel általában súlyosbodik, és a test más területeire is átterjedhet.

A fájdalomszintet mérő McGill-féle fájdalom indexen a betegség rendkívül magas helyen szerepel, az 50-ből 42 pontot ér el, ami magasabb, mint a szülés vagy az amputáció fájdalma.

Ha kíváncsi, elsősorban kiket érint a betegség, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik