Élet-Stílus

Gyermekkorunk kedvenc sorozatai – szavazzon!

Ki volt Önre leginkább hatással? Ki volt a kedvence? Šurda vagy Blažej doktor? Derrick vagy Isaura?

Örömmel láttuk, hogy olvasóinkat nem hagyta hidegen a ’70-’80-as évek legkedveltebb rajzfilmjeiről szóló szavazás; így aztán úgy döntöttünk, folytatjuk a sorozatot, ezúttal gyerekkorunk kedvenc televíziós sorozataival.

A nyolcvanas években cseperedett fiúk közül ki merné állítani, hogy nem volt hatással érésére Alžběta Čeňková doktornő a Kórház a város szélén sorozatból (a lányok Blažej doktortól aléltak el); vagy hogy nem csinálta össze magát, amikor a Guldenburgok örökségében megjelent a képernyőn – a saját intróval rendelkező (!) – Achim Lauritzen! Persze akadhat olyan is, aki inkább a Rabszolgasorsra fog voksolni, mert gyermekszobájának falát félmeztelen isaurás (pardon: Lucelia Santosos) poszterek borították.

Szavazzunk kedvenceinkre (magyar sorozatok ezúttal sincsenek a listán, azokról majd külön meccs dönt!)

Kórház a város szélén

A Kórház a város szélén, avagy Nemocnice na kraji města rettenetesen népszerű csehszlovák sorozat volt, olyan izgalmakkal, amilyenekről a Vészhelyzeten felnőtt srácok nem is álmodhatnak! Elég 25 másodpercig nézni az alábbi képsorokat és máris látunk rommá tört kocsit és vérző fejű sérültet! Aztán a doktor beül az ájult sofőr mögé, és a nyaki pulzus ellenőrzése közben másik kezét megcsókoltatja a beteggel (vagy megszagoltatja vele a parfümjét?). Nem sokkal később kiderül, hogy dr. Blažej titokban kártyázik! Izgalom, kaland és erotika!

Guldenburgok öröksége

A Guldenburgoknak olyan kastélya van, hogy ihaj, plusz ménes meg sörfőzde; hát nem csoda, hogy megy a családi marakodás. A Berényi-klánt megszégyenítő cselszövés, gonoszkodás – és a 80-as évek sátánja, (az azóta sajnos elhunyt Wilfried Baasner alakította) Achim Lauritzen.

Rabszolgasors

Hogy vártuk, hogy kedd esténként felcsendüljön az Ungászungálungé! Isauráért egy emberként szorított 10 millió magyar; együtt gyászoltuk Tobiast, és azt kívántuk, bárcsak valami tragédia történne a szemét Leoncióval! A sorozat után elkezdtek terjedni az erotikus képek Lucelia Santosról, pedig még nem is volt internetünk!

Derrick

Annak ellenére, hogy Horst Tappertről azóta kiderült, hogy meglehetősen náci volt; a főhősről, Stefan Derrickről nem mondhatunk egyetlen rossz szót sem. Kollégájával és pajtásával (Harry Klein – Fritz Wepper, magyar hangja: Gálvölgyi János, később Besenczi Árpád) együtt kíméletlenül lecsaptak a gonosz bűnözőkre. Igaz, talán eggyel lassabban bontakozik ki a cselekmény, mint a random-amerikai-városi-Helyszínelőkben, de olyan mondatok hangzanak el, mint például: „Utálom az ilyen kapcabetyárokat! (02:42-nél!)

Forró szél

A Forró szél című sorozatban mindent elsöprő humorral találkozhattunk. Borivoje Šurdilović, avagy Šurda a szocialista tévézés első számú lúzere, akit épp ezért szeretünk. Mekkora poénok voltak ebben a sorozatban, te jó ég! Az itt látható gyűjteményben például a szabó így vág vissza a reklamáló Šurdának, hogy: „Most a lába is rövidebb, mint ahogy múltkor mértem”. A vizes pedig replikázik a csöpögéssel kapcsolatos panaszra: „Amikor idejöttem, még folyt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik