Élet-Stílus

Van, akinek halálos a hideg

hideg(1)(960x640).jpg (hideg, )
hideg(1)(960x640).jpg (hideg, )

A hidegallergiában szenvedő embereknek életveszélyes lehet, ha kimennek a hidegbe.

Nincsenek pontos adataink arról, hányan szenvednek a hideg urticaria nevű rendellenességben, azt viszont tudjuk, hogy a ritka rendellenesség csalánkiütést, duzzanatot, súlyos esetben pedig akár anafilaxiás sokkot is okozhat.

A kanadai Ontarióban született, hat éves Jacob Russellnél 2012 márciusában mutatták ki a betegséget. Szülei, Jeremy és Jenny, először azt vették észre, hogy Jake keze és lába már az iskolától hazáig tartó rövid séta alatt is elkékül, bőrén pedig csalánkiütés jelenik meg. “Néhányszor elrohantunk vele a kórházba” – meséli az édesapa, “de mire beértünk, már felmelegedett, és senki sem tudott választ adni a problémánkra.”

A betegség súlyos formájában szenvedők a téli hónapokban egyáltalán nem tudnak kimenni a szabadba, nem fürödhetnek hideg vízben, sőt még jeges italokat sem fogyaszthatnak. A betegség kialakulásának oka általában nem ismert pontosan, a szakértők úgy vélik, hogy a hideg következtében a hízósejtek hisztamint szabadítanak fel, ami allergiás reakciót eredményez. A ritka betegségek általában antihisztaminok és adrenalin injekció kombinációjával kezelik, de sok beteg esetében a diagnózist csak hosszú idő múlva sikerül felállítani.

Szeretné tudni, milyen megoldást találtak Russellék a problémára? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik