Élet-Stílus

Óvakodjon a frissen kinevezett kollégáktól!

Állítólag nagy bennük a bosszúvágy.

A legújabb kutatás azt mutatja, hogy a hatalomhoz nem szokott emberek nagyobb valószínűséggel bosszúvágyók, amikor hatalomra jutnak. A régóta hatalmon lévők ezzel szemben elnézőbbek a felismert gaztetteket illetően.

A Kenti Egyetem szakértője, dr. Mario Weick és az ausztrál Adelaide Egyetem kutatója, Dr. Peter Strelan első alkalommal vizsgálták a hatalom és a bosszú összefüggését. Kutatásukból az derült ki, hogy nagyobb valószínűséggel hajtanak végre bosszút és más agresszív tetteket olyan személyek, akik frissen jutottak hatalomhoz, így jobban félnek a fenyegetésektől, mint azok, akik magabiztosabbak hatalmi pozíciójukban.

A kutatók következtetésüket négy kísérletből vonták le, amelyekben közel ötszáz ember vett részt. A kísérletekben azt vizsgálták, hogyan reagálnak a résztvevők olyan bűnökre, mint a plágium, a hanyagság, a pletykálás és az ittasan elkövetett erőszakos bűncselekmények. Néhány résztvevőt hatalmi pozícióba helyeztek, mielőtt mérték az elkövető elleni bosszúra való hajlandóságot. A többi résztvevőt nem tették ki hatalomnak, vagy a tehetetlenség/gyengeség epizódjának tették ki.

Tudjon meg még többet az új kollégákról a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik